Ga naar de inhoud
Economie

Geen kwijtschelding belasting bedrijven: 'Het is de vraag of dat verstandig is'

Minister Wopke Hoekstra van Financiën. Beeld © ANP

Bedrijven hoeven er niet op te rekenen dat het kabinet hen belasting kwijtscheldt. Dat zegt minister Hoekstra van Financiën in het wekelijkse gesprek op RTL Z.

Volgens MKB Nederland kan de economie alleen worden gered door kwijtschelding van bedrijfsschulden.

Niet naar gekeken

Bedrijven die het moeilijk hebben kunnen wel uitstel krijgen van het betalen van belasting. Als het beter gaat moeten ze die rekening alsnog betalen. MKB Nederland vreest dat de opgebouwde schulden ondernemers dan alsnog de das om doen.

Kwijtschelding van belastingen gaat Hoekstra echter te ver. "Het is echt de vraag of dat verstandig is. In ieder geval zijn we daar op dit moment niet naar aan het kijken.”

Volgende fase

Volgens de minister is de beschikbare financiële ruimte ook hard nodig voor de regelingen die er al zijn. Het crisispakket van het kabinet dat het kabinet heeft gemaakt is in eerste instantie voor drie maanden.

Hoekstra is al met collega-ministers aan het kijken hoe een volgende fase er uit moet zien. "We zijn nu al aan het nadenken: hoe moet het steunpakket er in een volgende fase uitzien?"

Steunpakketten

"Hoe ziet het eruit als je dat steunpakket moet verlengen, hoe zet je zo de economie weer aan?" zegt de minister. "Daar wordt hard aan gewerkt. Ook in de volgende fase gaat het erom dat we zorgen dat mensen hun banen behouden en bedrijven overeind blijven."

De minister kon nog geen concrete voorbeelden geven van regelingen die (ook) in de toekomst gelden. Momenteel zijn er verschillende steunpakketten voor het Nederlandse bedrijfsleven.

Speciaal loket

Zelfstandig ondernemers kunnen bijvoorbeeld gebruikmaken van de TOZO. Via de gemeente komen ze in aanmerking voor een tijdelijke aanvulling op hun inkomen. Ook kunnen ze tegen gunstiger voorwaarden een lening afsluiten. 

Bedrijven die door corona direct de deuren moesten sluiten, kunnen 4000 euro krijgen via een speciaal loket. Het gaat dan bijvoorbeeld om sauna's, horeca en casino's. Via weer een andere noodmaatregel kunnen werkgevers tot 90 procent van de loonkosten van hun personeel vergoed krijgen.

Kabinet
Lees ook:
Kabinet breidt noodpakket uit met 100 miljoen euro voor startups

Tussen wal en schip

Kritiek op deze regelingen is er ook. Zo gold de tegemoetkoming van 4000 euro in eerste instantie niet voor veel beroepsgroepen, omdat zij niet de juiste SBO-code hadden.

Ook zou er te weinig hulp zijn voor zelfstandigen zonder personeel. En vanochtend werd nog gedebatteerd in de Tweede Kamer om de positie van flexwerkers te verbeteren. Minister Wouter Koolmees van Sociale Zaken zei daarbij de mensen die tussen wal en schip vallen tegemoet te willen komen, al is dat 'heel ingewikkeld'.

Het kabinet blijft hoe dan ook 'alles doen wat nodig is', zegt Hoekstra. "Maar naarmate de crisis langer duurt, zal de pijn toenemen. Hoeveel de overheid ook klaarzet."

Hoe
Bekijk hier het gesprek met minister Hoekstra terug:
Hoe ziet het steunpakket voor Nederland er in de volgende fase uit?