Economie

Handelsdeal VS en China niet onder druk door corona

12 april 2020 16:53 Aangepast: 12 april 2020 17:01
De Chinese ambassadeur Cui Tiankai zit helemaal links in beeld, in de Oval Office bij president Trump. Beeld © ANP

Ondanks alle problemen door het nieuwe coronavirus wordt nog steeds gewerkt aan het naleven van de afspraken uit de handelsdeal tussen de Verenigde Staten en China. Dat meldt de Chinese ambassadeur in de VS.

Afgelopen week hebben president Donald Trump en president Xi Jinping nog met elkaar gebeld, vertelt de Chinese ambassadeur Cui Tiankai. "Dat was een erg lang en erg constructief gesprek. Ze hebben afgesproken dat onze twee landen echt moeten optrekken. Dit is de tijd voor solidariteit en samenwerking."

Tiankai vertelt over de bilaterale verhoudingen in een interview met Gzero World, een wekelijks show over internationale betrekkingen van politieke wetenschapper Ian Bremmer. De Chinese ambassade in de VS publiceerde een transcriptie van het gesprek.

Afspraken uit deal nageleefd

Volgens de ambassadeur koopt Peking zoals afgesproken nog altijd Amerikaanse landbouwproducten en worden als onderdeel van de deal beperkingen die golden voor buitenlandse bedrijven op de binnenlandse financiële markten opgeheven. 

"Zelfs de laatste paar weken, toen we geconfronteerd werden met deze zeer ernstige en zeer kritieke situatie, werkten we nog aan de implementatie van de overeenkomst", aldus de ambassadeur.

Volgens Tiankai heeft het coronavirus het economische landschap drastisch veranderd. Hij hoopt dat beide landen de veranderende realiteit in verdere gesprekken goed inschatten en daar ook adequaat op reageren.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook

Nieuwe fase handelsoorlog: Trump tekent 'grootste deal ooit' met China

Fase 1-handelsdeal

De zogeheten fase 1-deal die in januari werd ondertekend, maakte een voorlopig einde aan de handelsoorlog tussen China en de Verenigde Staten.

Daarin spraken president Donald Trump en president Xi Jinping af dat China voor 200 miljard dollar (ongeveer 180 miljoen euro) extra aan Amerikaanse producten gaat kopen, waaronder bijna 80 miljard aan vliegtuigen, auto's en medische apparatuur.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook

Optimisme in China: zo staat het land er nu voor

Daarnaast zal China voor zo'n 37 miljard aan Amerikaanse diensten afnemen en 32 miljard dollar aan Amerikaanse landbouwproducten. Ook kopen de Chinezen voor in totaal ruim 50 miljard dollar aan energie uit de VS. 

Die extra miljarden moeten de komende twee jaar richting Amerikaanse bedrijven vloeien. Als nulpunt wordt de 130 miljard dollar aan Amerikaanse export naar China in 2017 genomen.

De VS blijven de heffingen op Chinese producten handhaven totdat een definitieve handelsdeal gesloten is. Die zal er waarschijnlijk pas na de presidentsverkiezingen in Amerika in november komen, verwacht Trump.

RTL Z

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van