Ga naar de inhoud
Economie

ECB: Europa harder geraakt door coronacrisis dan andere landen

Luis de Guindos, de vicevoorzitter van de Europese Centrale Bank. Beeld © ANP

De coronacrisis zal voor de landen van de eurozone voor een diepere recessie zorgen dan andere landen in de wereld, verwacht de Europese Centrale Bank. Maar er is ook goed nieuws: vanaf de tweede helft van het jaar trekt de groei naar verwachting weer aan.

Het echte herstel is pas vanaf volgend jaar te zien, verwacht ECB-vicevoorzitter Luis de Guindos. De vorm van herstel in de eurozone wordt namelijk bepaald door de duur van de coronacrisis, zegt hij in een interview met de Spaanse krant La Vanguardia.

"Nu alle maatregelen van kracht zijn, is Europa beter toegerust om op deze ongekende crisis te reageren", zegt de ECB-bestuurder.

Europese
Lees ook
Europese Commissie verwacht eind van het jaar vaccin tegen coronavirus

1,5 biljoen

De Guindos zegt verder dat de overheidsuitgaven om de impact van het virus tegen te gaan tot grotere financieringsbehoeften zullen leiden. Hij spreekt van een bedrag tussen de 1 biljoen en 1,5 biljoen euro. Bedragen in die orde van grootte zijn volgens de Spanjaard nog niet eerder vertoond.

ECB
Lees ook
ECB verruimt opkoopprogramma obligaties om coronacrisis

Schuldscenario's niet aan de orde

Volgens De Guindos zijn de schuldniveau's in het eurogebied ondanks de toegenomen uitgifte aan schuldpapieren houdbaar, omdat na deze crisis de economie zich weer zal herstellen. 

De acties van de ECB zijn er volgens hem verder op gericht om versnippering te voorkomen, omdat regeringen naar behoefte willen financieren. Volgens hem zijn scenario's waarbij schulden een probleem zouden vormen niet aan de orde.

Zo
Lees ook
Zo werkt het ECB-steunprogramma van 750 miljard euro

ECB-noodpakket van 750 miljard euro

De centrale bank lanceerde halverwege maart onverwacht een noodpakket ter waarde van 750 miljard euro. Het idee is dat overheden obligaties kunnen uitgeven om hun stijgende uitgaven te kunnen financieren en dat deze uiteindelijk door de ECB worden gekocht. Overheden kunnen zo hun extra uitgaven doen zonder dat ze er voor worden gestraft op de financiële markten.