Economie

Nog eens drie miljoen Fransen zonder werk door coronacrisis

11 april 2020 13:59 Aangepast: 11 april 2020 15:10
Lege straten in Parijs. Beeld © ANP

In Frankrijk is binnen een week tijd voor nog eens drie miljoen werknemers werktijdverkorting aangevraagd. Zij zitten deels of helemaal zonder werk door de coronacrisis.

In totaal hebben nu ruim 700.000 Franse bedrijven voor acht miljoen werknemers de speciale regeling voor werktijdverkorting aangevraagd. Dat heeft de Franse minister van Arbeid Muriel Pénicaud zaterdag bekendgemaakt op Twitter.

Een op drie werkenden geraakt

Volgens Pénicaud raakt de coronacrisis daarmee een op de drie werkenden in de Franse particuliere sector. "We investeren om banen, werknemers en bedrijven massaal te beschermen", schrijft de politica.

De regeling moet voorkomen dat bedrijven failliet gaan. "Geen enkel Frans bedrijf, ongeacht de grootte, zal door deze crisis omvallen", beloofde de Franse president Emmanuel Macron vorige maand in een historische toespraak waarin hij aankondigde dat het land op slot ging.

Die lockdown geldt ruim drie weken later nog altijd. In Frankrijk zijn voor zover bekend 13.197 mensen overleden aan de gevolgen van het coronavirus.

Noodsteun verhoogd

Frankrijk verhoogde gisteren de noodsteun van 45 naar 100 miljard euro om de economische gevolgen van de virusuitbraak te lijf te gaan. Van dat bedrag gaat volgens Franse media 20 miljard naar bedrijven die een strategisch belang hebben voor de economie, waaronder Air France-KLM.

Miniatuurvoorbeeld
Lees verder:

'Frankrijk: 20 miljard voor strategische bedrijven als Air France-KLM'

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van