Economie

G20-overleg over olieproductie mislukt: geen deal over verlaging

11 april 2020 10:37 Aangepast: 12 april 2020 15:50
Prins Abdulaziz bin Salman Al Saud, de minister van Energie van Saoedi-Arabië tijdens de videovergadering van de G20. Beeld © Xinhua

Het is de energieministers van de G20-landen niet gelukt om tot een akkoord te komen over het beperken van de wereldwijde olieproductie. Wel is er steun voor oliekartel OPEC en Rusland die beloven dat zij tien miljoen vaten per dag minder zullen oppompen.

Volgens de energieministers zijn hun landen bereid om 'alle beschikbare beleidsinstrumenten te gebruiken om de marktstabiliteit te behouden', zo schrijven ze in de slotverklaring die pas enkele uren na de videovergadering van vrijdag werd uitgebracht.

Olieprijs gekelderd

De energiesector verkeert in zwaar weer door de uitbraak van het coronavirus en het conflict tussen de grote oliespelers Saoedi-Arabië en Rusland. Hierdoor is de olieprijs dit jaar al meer dan gehalveerd.

Donderdag kwamen de OPEC-landen en Rusland overeen om minder olie op te pompen, al was de markt vrijdag bepaald niet overtuigd.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Afspraken productieverlaging niet genoeg: olieprijs daalt juist

Ook Mexico werd gevraagd om 400.000 vaten per dag minder te produceren, maar dat land liep weg van de onderhandelingstafel. Na druk van de VS beloofde het land alsnog een productieverlaging, zij het met slechts 100.000 vaten.

Ruzie Saoedi-Arabië en Mexico

Volgens ingewijden van persbureau Reuters kwamen Saoedi-Arabië en Mexico bij het G20-overleg opnieuw in aanvaring met elkaar, waardoor de slotverklaring langer op zich liet wachten. 

Ook is duidelijk dat Canada, de op drie na grootste olieproducent ter wereld, geen specifieke productieverlaging wil beloven. Het land wijst naar de sterk afgenomen vraag die op zichzelf al zal leiden voor minder productie in Canada.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van