Economie

Aandeelhoudersvergadering mag ook nog in oktober

09 april 2020 14:57 Aangepast: 14 mei 2020 20:20
De aandeelhoudersvergadering van ING, vorig jaar. Beeld © ANP

In verband met het coronavirus hebben bedrijven tot en met oktober de tijd om hun aandeelhoudersvergadering te houden. Ook kunnen bedrijven desnoods tot dan wachten met het publiceren van hun jaarrekening. Dit laatste geldt echter niet voor beursfondsen.

Normaal gesproken moeten bedrijven binnen vier maanden na het einde van het boekjaar hun jaarrekening opstellen. Binnen zes maanden moet er een aandeelhoudersvergadering worden gehouden. Het coronavirus maakt alles echter anders.

Daarom wordt nu gewerkt aan een noodwet, die waarschijnlijk deze maand door het parlement wordt behandeld.

Elektronisch

Bedrijven die een NV of een BV zijn krijgen tot 31 oktober de tijd om hun aandeelhoudersvergadering te houden en om hun jaarrekening op te stellen. Dit laatste geldt niet voor beursfondsen.

Zij zullen gewoon uiterlijk 30 april hun jaarrekening moeten opstellen. Dat komt omdat die datum voor beursfondsen in de hele EU geldt. Nederland kan dat niet eenzijdig verlengen.

De aandeelhoudersvergaderingen, ook die van beursfondsen, kunnen helemaal elektronisch plaats vinden. Tot nu toe moesten deze ook fysiek worden gehouden, maar in verband met het coronavirus levert dat problemen op. Zo mag je met niet meer dan 100 mensen bij elkaar komen en moet iedereen minimaal 1,5 meter afstand houden.

Aandeelhouders moeten dan wel de mogelijkheid hebben om schriftelijk of elektronisch vragen te stellen. Ook kunnen bedrijven hun aandeelhouders in staat stellen om elektronisch te stemmen.

Miniatuurvoorbeeld
Zie ook:

Waar en hoe houd je nu als beursfonds je vergadering van aandeelhouders?

'Positief'

Dat bedrijven nu tot en met 31 oktober hebben voor hun jaarrekening maakt niet zoveel uit, denkt David Tomic van beleggersvereniging VEB. Praktisch allemaal hebben ze inmiddels hun cijfers wel gepubliceerd.

Voor het houden van een aandeelhoudersvergadering is het wel positief, zegt hij. Het nadeel is wel dat je misschien pas in augustus of september over het jaar 2019 gaat praten, zegt Tomic.

Daar staat echter tegenover dat de aandeelhoudersvergadering een volwaardig karakter kan hebben, waar je ook fysiek naar toe kunt gaan, het bestuur in de ogen kunt kijken en vervolgvragen kunt stellen.

Op een aandeelhoudersvergadering worden voor een beursfonds belangrijke besluiten genomen. Aandeelhouders geven bijvoorbeeld goedkeuring aan een eventuele dividenduitkering, benoemen nieuwe bestuurders en verlenen décharge aan het bestuur, waardoor de bestuurders niet meer aansprakelijk kunnen worden gesteld voor het gevoerde beleid.

Dit jaar wil een aantal grote AEX-fondsen de benoeming van een nieuwe bestuursvoorzitter laten goedkeuren, zoals Aegon en Heineken.

'Verwacht aandeelhoudersvergaderingen vóór 30 juni'

Rients Abma, directeur van Eumedion, dat de belangen van institutionele beleggers behartigt, hoopt dat Nederlandse beursfondsen zoveel mogelijk hun aandeelhoudersvergadering houden op de eerder gecommuniceerde datum.

Er zijn al wel 19 beursfondsen die hun aandeelhoudersvergadering hebben uitgesteld tot na 1 juni. Abma verwacht dat die bedrijven een datum voor 30 juni zullen prikken. "Als bestuur heb je sowieso de neiging om vooruit te kijken en niet achterom, ik denk dat er weinig animo is om een aandeelhoudersvergadering na 30 juni te houden".

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van