Economie

Rabobank: Nederlandse economie krimpt 5 procent, in het beste geval

09 april 2020 07:59 Aangepast: 09 april 2020 08:31
De horeca vangt de eerste klappen, volgens Rabobank volgen later vrijwel alle sectoren. Beeld © ANP

In het gunstigste scenario krimpt de Nederlandse economie dit jaar harder dan in 2009, verwachten economen van Rabobank. Duurt de 'intelligente lockdown' tot september, dan komt de krimp uit op 14 procent. "Dit moeten we uit alle macht voorkomen."

Na ABN Amro, ING en het Centraal Planbureau publiceert ook het economisch bureau van Rabobank vandaag voorspellingen over de Nederlandse economie na de coronacrisis. In het gunstigste geval krimpt de Nederlandse economie dit jaar met 5 procent, verwachten de economen.

'Uit alle macht voorkomen'

Die 5 procent krimp valt te verwachten als de coronabeperkende maatregelen van de overheid vanaf 1 juni worden versoepeld. Als de 'intelligente lockdown' nog drie maanden langer duurt, komt de economische krimp uit rond 14 procent in 2020.

"Dit zou in 2021 weliswaar worden gevolgd door een zeer snelle groei van 11 procent, maar daarmee wordt de economische schade niet helemaal ingehaald", schrijft Rabobank. "Een dergelijke escalatie moet dan ook met alle macht worden voorkomen."

Geleidelijk op gang

Bij maatregelen tot 1 juni verwacht Rabobankeconoom Frank van Es dat de economie vanaf het derde kwartaal 2020 weer geleidelijk op gang komt. Toch zal het nog 'geruime tijd' duren voordat de Nederlandse economie weer op het oude niveau zit.

Van Es: "Zo zullen consumenten en bedrijven de hand nog op de knip houden. Uit onzekerheid, of omdat hun inkomens en buffers door de crisis flink zijn geslonken. Bovendien komen fabrieken niet direct op stoom door de verstoring wereldwijd."

Verschillen per sector

Bovendien worden bijna alle sectoren hard geraakt. In eerste instantie door de directe impact van de maatregelen. Vooral de horeca, de landbouw, de industrie en delen van de zakelijke dienstverlening hebben daar last van.

Later dit jaar merken ook andere branches de gevolgen. Dat komt omdat het slechter gaat met de economie als geheel in binnen- en buitenland. De bouw wordt dan bijvoorbeeld flink getroffen, voorspelt het economisch bureau.

Negatiever dan CPB

De verwachtingen van Rabobank zijn negatiever dan die van economen van ABN Amro en van het CPB. ABN sprak vorige week nog de verwachting uit dat de Nederlandse economie dit jaar met 3,5 procent zal krimpen. In 2021 groeit de economie volgens hen waarschijnlijk weer, met 2,5 procent.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook

CPB: economie krijgt een flinke dreun door de coronacrisis.

Het CPB kwam eerder met vier scenario's voor de gevolgen van de corona-uitbraak. In het beste geval krimpt de economie dit jaar met 1,2 procent en is er volgend jaar weer groei. In het donkerste scenario is er dit jaar een teruggang tot meer dan 7 procent en is het nog maar de vraag of in 2021 weer groei kan worden gerealiseerd.

De Rabo-economen zitten redelijk op één lijn met hun collega's bij ING. Die verwachten dat de economie dit jaar in het gunstige geval krimpt met 6 à 8 procent.

Miniatuurvoorbeeld
Meer lezen

ING: Nederlandse economie krimpt dit jaar circa 7 procent

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore