Welkom bij RTL Nieuws! Hier vind je voortaan al jouw RTL Z nieuws, actuele beurskoersen, nieuwsuitzendingen en meer.

Heb je nog vragen? Check onze FAQ.

×
Economie

Corona-update: '800.000 banen in gevaar', positivisme op beurzen

06 april 2020 19:32 Aangepast: 06 april 2020 21:44
Volgens de FNV verliezen mogelijk 800.000 mensen hun baan. Beeld © Getty Images

Er is heel veel nieuws over het coronavirus en de economische gevolgen daarvan. RTL Z zet belangrijkste berichten van dit moment op een rijtje.

800.000 banen flexwerkers in gevaar

De banen van meer dan 800.000 mensen met een flexcontract zijn in gevaar door de coronacrisis. Dat zegt vakbond FNV op basis van een optelsom van het aantal mensen in Nederland met een heel onzekere aanstelling. 

Er werken zo’n 425.000 mensen op oproep- en 0-urenbasis, becijfert de bond. Daarbij komen 227.600 uitzendkrachten in de eerste anderhalf jaar van hun uitzendwerk, van wie elke dag afscheid genomen kan worden. Dan zijn er nog 64.500 mensen van wie het tijdelijk contract afloopt en 100.000 mensen die in hun proeftijd zitten.

Positivisme op de beurzen

De Europese aandelenbeurzen zijn maandag met stevige winsten aan de nieuwe handelsweek begonnen. De hoop op een afvlakking van het coronavirus, na een daling van het aantal besmettingsgevallen in enkele zwaar getroffen landen, gaf beleggers weer moed.

De AEX-index in Amsterdam eindigde 3,9 procent hoger op 489,82 punten. De MidKap won 3,4 procent tot 662,72 punten. Londen, Parijs en Frankfurt stegen tot 5,8 procent.

'Hema kan aan renteverplichtingen voldoen'

Winkelketen Hema blijft voorlopig aan zijn renteverplichtingen voldoen ondanks de coronacrisis. Volgens een woordvoerster betaalt Hema deze maand volgens afspraak 10 miljoen euro aan rente.

De deadline voor de rentebetaling is 20 april. De winkelketen heeft in totaal zo'n 800 miljoen euro aan schulden en heeft het door de virusuitbraak erg moeilijk.

Analisten van CreditSights schreven vorige week dat de liquiditeitspositie van HEMA "precair" is. Ramphastos, de investeringsmaatschappij van Hema-eigenaar Marcel Boekhoorn, vroeg schuldeisers onlangs ook al om coulance. De investeerder bood schuldeisers aan om meer geld in HEMA te steken als zij genoegen zouden nemen met minder geld terug. 

Drukte bij UWV-loket tegemoetkoming loonkosten

35.000 bedrijven hebben in de eerste negen uur (tot 18.00 uur) een tegemoetkoming in de loonkosten gevraagd, meldt het UWV. Het digitale loket hiervoor ging om 09.00 uur open en het liep meteen storm.

Bedrijven die omzetverlies lijden vanwege de coronacrisis kunnen een aanvraag doen voor de zogenoemde noodmaatregel overbrugging voor werkbehoud (NOW). Ze krijgen bij een volledige omzetdaling dan bijvoorbeeld 90 procent van de loonkosten van het personeel vergoed. Bij een omzetdaling van 50 procent gaat het om 45 procent.

'IMG gaat speciale leningen verstrekken'

Het Internationaal Monetair Fonds (IMF) gaat in verband met de coronacrisis mogelijk kortlopende dollarleningen verstrekken. Die zijn bedoeld voor landen die een tekort hebben aan dollars, maar die niet genoeg schatkistpapier bezitten om deel te nemen aan een speciaal voor dit probleem bedoeld programma van de Amerikaanse Federal Reserve. Dat meldt persbureau Bloomberg op basis van ingewijden.

RTL Z

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van