Economie

Eurocommissarissen pleiten voor omstreden eurobonds

06 april 2020 16:18 Aangepast: 07 april 2020 06:32
Eurocommissaris voor de interne markt Thierry Breton Beeld © Getty

Twee Eurocommissarissen uit Frankrijk en Italië pleiten sinds vandaag openlijk voor het invoeren van eurobonds. En ook Duitse politieke zwaargewichten roepen op tot meer Europese solidariteit.

De Eurocommissarissen Thierry Breton en Paolo Gentiloni hebben er meteen een bedrag bij genoemd. Europa moet met de invoering van extra steunmaatregelen waaronder eurobonds 1500 tot 1600 miljard euro in de economie pompen. 

Eerlijke verdeling 

In een oproep in de Frankfurter Allgemeine Zeitung (ook afgedrukt in het FD) laten de verantwoordelijken voor respectievelijk de interne markt en economie weten dat geen enkele economie geïsoleerd slachtoffer mag zijn van de pandemie. En dat daarom ‘alle lidstaten onder gelijke voorwaarden eerlijke toegang hebben tot de kredieten die nodig zijn om hun plannen te realiseren’.

De Fransman Breton en Italiaan Gentiloni komen tot het bedrag door te kijken wat Duitsland voor plannen heeft om de economie draaiende te houden in de coronacrisis. Dat komt uit op 10 procent van het bruto nationaal inkomen.

Bestaande instrumenten niet genoeg

Dat heeft de EU ook nodig volgens de Fransman en Italiaan. Deze extra steun van 1500 tot 1600 miljard kan volgens hen deels uit bestaande instrumenten komen.

"Maar dat is niet genoeg. En daarom moeten Europese lidstaten blijk geven van besluitvaardigheid bijvoorbeeld in de vorm van een Europees fonds dat de uitgifte van langetermijnobligaties mogelijk maakt."

Wel stellen ze dat zulke Europese leningen beperkt moeten blijven tot de huidige coronacrisis. Van belang is dat het instrument strikt wordt beperkt tot gemeenschappelijke investeringen die bedoeld zijn voor aan de coronacrisis gerelateerd industrieel herstel.

De ministers van Financiën van de Europese unie vergaderen dinsdag over maatregelen om de economische crisis te beperken. De Nederlandse minister van Financiën Wopke Hoekstra is in de EU een van de felste tegenstanders van eurobonds. 

Lage rente

Europese lidstaten verschillen van mening over met welke middelen de economische gevolgen van de coronacrisis bestreden moeten worden. Landen als Nederland, Duitsland, Finland en Oostenrijk zijn daarbij fel tegen het idee van landen als Italië, Spanje en Frankrijk waarbij zogenaamde eurobonds worden uitgegeven.

Dat zijn 'staatsobligaties' die door de eurolanden gezamenlijk worden uitgegeven, waarna de opbrengst wordt verdeeld over de landen. Dat is een voordeel voor landen die een hoge staatsschuld hebben en daardoor moeilijk de financiële markten op kunnen gaan om extreem veel geld te gaan lenen tegen een betaalbare rente.

Voor landen als Nederland en Duitsland, die gemakkelijk zelf goedkoop kunnen lenen, is dat voordeel er niet, maar zij zouden dan wel gezamelijk een schuld aangaan met landen die er een stuk minder goed voorstaan. En dat is een risico, dat ze niet willen lopen.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook

Moeten wij Hollandse mieren de Italiaanse krekels helpen?

Duitse druk

Uit solidariteitsoogpunt gaan ook in die landen steeds meer stemmen op wel eurobonds, nu ook wel coronabonds genoemd, uit te geven. Maar het eigenbelang speelt daarbij ook een grote rol. Duitse werkgevers hebben volgens Italiaanse media aan bondskanselier Merkel gevraagd Italië en Spanje te steunen.

Omdat anders de toelevering van de Duitse industrie in gevaar komt. Duitse vakbonden uit metaal en chemie schreven samen met Italiaanse en Spaanse vakbonden een brief naar de Europese commissie met het verzoek om een meer gezamenlijke aanpak van de crisis. 

Emotioneel dodelijk

De Duitse politicus Norbert Röttgen, een partijgenoot van bondskanselier Angela Merkel, liet weten dat de tijd om te blijven hameren op principes nu voorbij is. "Het categorische nee tegen euro-obligaties is economisch gezond, maar emotioneel dodelijk. Duitsland had deze oplossing kunnen afwijzen, maar het had meer moeten doen dan alleen verwijzen naar het noodfonds." 

Ook de Duitse Bondsdagpresident en oud-minister van Financiën Wolfgang  Schäuble roept zijn land op tot meer solidariteit en een meer geïntegreerde financiële politiek in Europa.

En de Deense eurocommissaris Margrethe Vestager wil coronabonds niet meer uitsluiten, zo liet ze afgelopen weekend weten.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook

Alles behalve eurobonds

VNO-NCW

De Nederlandse werkgeversvereniging VNO-NCW roept de Nederlandse regering ook op tot solidariteit in EU-verband. "En daarbij voorkomen dat protectionisme de kop op steekt", aldus een woordvoerder. 

De werkgevers denken dat Europa voorlopig genoeg middelen heeft om de economieën in Europa te steunen. "De noodzaak van eurobonds op dit moment is nog niet aangetoond." 

Nederland is in grote mate afhankelijk van het wel en wee van de landen die nu om eurobonds vragen. Italië en Frankrijk staan beiden in de top 10 van belangrijkste handelspartners van Nederland. Voor Duitsland zijn Frankrijk en Italië samen met Groot-Brittannië de belangrijkste handelspartners.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van