Economie

Corona-update: thuiswerken voor velen nieuw, oversluiten hypotheek populair

06 april 2020 13:57 Aangepast: 06 april 2020 14:58
Beeld © Foto: Van Bruggen Adviesgroep

Er is heel veel nieuws over het coronavirus en de economische gevolgen daarvan. RTL Z zet belangrijkste berichten van dit moment op een rijtje.

Thuiswerken voor de meeste mensen nieuw

We werken massaal thuis, om te zorgen dat het coronavirus zich niet kan verspreiden. Voor veel mensen is dit nieuw, maar niet voor iedereen. Vier op de tien werkenden waren al gewend om vanuit huis te werken. Vooral overheidsbestuurders, ICT-managers en beleidsadviseurs deden dit vaak, aldus het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

Vorig jaar werkten 3,5 miljoen mensen weleens thuis. Daar stonden 5,5 miljoen werkenden tegenover die nooit vanuit huis werkten.

Oversluiten hypotheek populair

Nederlanders lijken de coronacrisis aan te grijpen de eigen hypotheken eens goed tegen het licht te houden. Volgens hypotheekdienstverlener De Hypotheekshop werden er bij verschillende geldverstrekkers vorige week een recordaantal van bijna 20.000 hypotheekaanvragen ingediend, voornamelijk door oversluiters.

Reden is de stijgende rente. De verschillende gemiddelde rentes op hypotheken met een vaste rente voor een periode van 5, 10, 20 en 30 jaar namen gemiddeld met 0,07 procentpunt toe. Daarmee is sprake van de grootste stijging sinds oktober 2011.

Ook tuinders willen onder NOW vallen

De regeling overbrugging werkbehoud (NOW) moet worden aangepast zodat ook tuinders er gebruik van kunnen maken, stelt branchevereniging LTO Nederland.

De overheid kijkt voor het omzetverlies naar de totale omzet in 2019 en deelt die door vier. Daar komt dan een omzet uit waar de huidige omzet minimaal een vijfde onder moet liggen. Omdat tuinders hun omzet met name in het voorjaar halen, komen ze niet aan de drempelwaarde.

11 miljoen euro voor voetbalclubs

De KNVB heeft samen met de Oranje-internationals en hoofdsponsor ING een financieel steunpakket ter waarde van 11 miljoen euro opgezet voor alle Nederlandse voetbalclubs.

Het pakket is bedoeld om de financiële consequenties van de coronacrisis voor zowel de prof- als amateurclubs enigszins te beperken. De verdeling van het geld tussen de profs en amateurs is ongeveer ‘fiftyfifty’.

Dividend uitgesteld bij Volksbank

Ook Volksbank gaat zijn winstuitkering tot in ieder geval oktober uitstellen vanwege de onzekerheid rond de coronacrisis. Daarmee geeft de bank, net als ING, ABN AMRO en Rabobank gehoor aan de oproep van de Europese Centrale Bank (ECB) en De Nederlandsche Bank (DNB) om gedurende de pandemie geen dividendbetalingen te doen.

De Volksbank beloofde eerder om over 2019 ongeveer 165 miljoen euro aan winst uit te keren.

RTL Z

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van