Welkom bij RTL Nieuws! Hier vind je voortaan al jouw RTL Z nieuws, actuele beurskoersen, nieuwsuitzendingen en meer.

Heb je nog vragen? Check onze FAQ.

×
Economie

Econoom Arnold Heertje (86) overleden

05 april 2020 12:46 Aangepast: 05 april 2020 13:04
Arnold Heertje, 1934-2020. Beeld © ANP

Econoom en publicist Arnold Heertje is dit weekeinde overleden. Dat heeft zijn familie bevestigd. Heertje, onder andere bekend van zijn lesboeken over economie, werd 86 jaar oud.

Heertje was meer dan vier decennia als hoogleraar verbonden aan de Universiteit van Amsterdam. Hij is onder meer bekend van het boek De Kern van de Economie, waar generaties middelbare scholieren mee zijn opgegroeid.

Hoewel dat economieboek door velen werd omschreven als 'gortdroog', was Heertje een graag geziene gast in radio- en tv-programma's.

Kritiek op eigen PvdA

Hij mengde zich graag in het publieke debat over economische onderwerpen en deed dat met veel humor en zonder aanziens des persoons. Als bekend PvdA-lid uitte hij geregeld kritiek op zijn eigen partij. Zo verklaarde hij dat Wim Kok als premier grote kansen had verspeeld om Nederland vooruit te helpen op het vlak van onderwijs, natuur en milieu.

Als econoom vond Heertje dat welvaart breder is dan simpelweg economische groei. Hij waarschuwde voor de grenzen van groei en bepleitte een 'breed welvaartsbegrip', waarbij ook rekening wordt gehouden met zaken als geluk, natuur en leefomgeving.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

'Brede welvaart' voor het eerst weer hoger dan voor economische crisis

Oorlogsperiode liet diepe sporen na

Heertje werd in 1934 geboren in Breda in een joods gezin dat de Tweede Wereldoorlog overleefde door onder te duiken bij verschillende gereformeerde en communistische families. Die oorlogsperiode liet nog jaren diepe sporen na in Heertjes denken en doen, zei hij in 1998 tegen de Volkskrant.

"Jaren heb ik geleefd met de gedachte dat iemand me pootje wil haken. Dat heeft met de onderduik te maken. Ik heb me tot voor kort altijd bedreigd en beklemd gevoeld", bekende hij in een interview met de krant.

Op zijn dertigste hoogleraar

Op dertigjarige leeftijd werd Heertje benoemd tot hoogleraar staatshuishoudkunde aan de juridische faculteit van de Universiteit van Amsterdam.

In het proefschrift dat hij daarvoor had afgerond, over prijsvorming in oligopolistische markten, was hij een van de eersten in Nederland die gebruik maakte van de speltheorie. Dat is een tegenwoordig veelgebruikte tak van de wiskunde, waarin het nemen van beslissingen centraal staat.

Heertje was getrouwd en had drie zoons, onder wie cabaretier Raoul Heertje.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van