Ga naar de inhoud
Economie

Olieprijs spuit omhoog na tweet Trump over Rusland en Saoedi-Arabië

De Amerikaanse president Donald Trump. Beeld © AFP

De olieprijs maakt een gigantische sprong omhoog. Na een tweet van de Amerikaanse president Trump klom de prijs van een vat Noordzeeolie naar ruim 30 dollar. Dat is nog altijd behoorlijk laag, maar betekent wel een stijging van ruim 20 procent vandaag,

Tot nu toe daalde de olieprijs dit jaar vooral, en hard ook. Aan het begin van het jaar kostte een vat Noordzeeolie nog bijna 70 dollar, eergisteren was dat nog maar 22 dollar.

Corona en ruzie

De daling heeft twee oorzaken: doordat de economie in veel landen op zijn gat ligt door de coronacrisis is de vraag naar olie veel kleiner geworden. Daardoor dalen de prijzen. Maar tegelijkertijd is het aanbod juist toegenomen, door een ruzie tussen Rusland en Saoedi-Arabië.

De Russen wilden namelijk vorige maand niet meewerken aan een afspraak om minder olie op te gaan pompen, om zo de prijs weer wat omhoog te drijven. De Saoedi’s waren daar woedend over en besloten toen de prijzen naar beneden te gooien en de oliekraan open te draaien. Daardoor kelderden de prijzen.

Akkoord ophanden?

Een tweet van Trump deed vandaag dan weer wonderen voor de prijs. Trump schreef op Twitter dat hij gebeld heeft met de Saoedische kroonprins Mohammed Bin Salman, die op zijn beurt weer met de Russische president Poetin gesproken zou hebben. Trump schrijft te verwachten dat de olieproductie met 10 miljoen vaten per dag wordt verlaagd en misschien zelfs met 15 miljoen vaten.

Dat Trump zich met de zaak bemoeit, heeft alles te maken met het feit dat ook in Amerika veel olie uit de grond wordt gehaald. Maar de Amerikaanse schalie-olie is veel duurder om naar boven te halen dan olie uit gewone olievelden. Daardoor lijdt de Amerikaanse olie-industrie zwaar onder de lage prijzen.

Ook voor Rusland en Saoedi-Arabië, twee landen die voor een groot deel afhankelijk zijn van de olie-inkomsten, zou een hogere prijs goed nieuws zijn.

Voor automobilisten is het dan weer minder goed nieuws. De prijzen aan de pomp waren namelijk juist een stuk gezakt. Als de olieprijs blijft stijgen, zal ook benzine en diesel weer wat duurder worden.

Benzineprijs
Meer van RTL Z
Benzineprijs in tijden niet zo laag: zoek hier de goedkoopste pomp