Ga naar de inhoud
Economie

Dramatisch record: in één week 6,6 miljoen werklozen erbij in de VS

Beeld © AFP

In de afgelopen week verloren maar liefst ruim 6,6 miljoen Amerikanen hun baan. Dat is meer dan twee keer zo veel als gevreesd en het dubbele van de stijging van vorige week.

Vorige week bereikte de toename van het aantal werklozen al een triest record: 3,3 miljoen. Het vorige record dateert van 1982, toen vroegen in één week tijd 695.000 mensen een uitkering aan.

Er zijn steeds meer besmettingen van het coronavirus in de VS. Door de maatregelen om de effecten van het virus tegen te gaan krijgt de economie rake klappen. Bedrijven ontslaan dan ook massaal werknemers.

10 miljoen in twee weken tijd

Vorige week nam het aantal werklozen met 3,3 miljoen toe, met de 6,6 miljoen werkloosheidsaanvragen van deze week er bij zijn in slechts twee weken tijd in de VS bijna 10 miljoen mensen hun baan kwijtgeraakt.

Afgelopen dinsdag waarschuwde president Donald Trump dat het land zich moest voorbereiden op 'heel, heel pijnlijke twee weken'. Door het coronavirus zouden er in de VS tussen de 100.000 en 240.000 doden kunnen vallen.

De explosie van het aantal werklozen stelt Trump voor grote problemen. Hij wil graag herkozen worden in november, maar tot voor kort zag hij de ernst van het coronavirus niet in.

Wall Street

Beleggers reageren geschrokken. De futures wezen op een hogere opening van Wall Street, met 1,5 procent, maar dat is nu teruggevallen tot een veel kleinere openingswinst.

Gisteren daalde de koersen op Wall Street met 4,4 procent. Het eerste kwartaal was voor de Dow Jones index het slechtste ooit.

De AEX staat nog wel in de plus, maar de winst is met 0,5 procent veel lager dan eerder vandaag.