Economie

Ruim 11 miljoen voor ex-topmanagers ABN Amro

17 mei 2017 16:22 Aangepast: 28 juli 2017 02:30

ABN Amro geeft 29 ontslagen topmanagers 11 tot 12 miljoen euro mee. Dat komt neer op een gemiddelde vertrekpremie van ongeveer 400.000 euro. De hoogst uitgekeerde ontslagvergoeding is één miljoen.

In februari maakte ABN Amro bekend de topstructuur van de bank op de schop te nemen. Bestuursvoorzitter Kees van Dijkhuizen schrijft vandaag in het kwartaalbericht dat die wijziging broodnodig is. "Om onze strategische doelen te kunnen bereiken, hebben wij een cultuur en managementstructuur nodig die meer klantgericht, scherp en efficiënt is."

Uitgedunde top

Daarom verkleinde Van Dijkhuizen de raad van bestuur tot drie personen, en vormde daaronder een uitgedund executive committee. De managementlaag daaronder werd eveneens uitgedund, met 30 procent.

ABN Amro meldt dat de 29 topmanagers die moeten vertrekken samen 11 tot 12 miljoen euro meekrijgen. Hun vertrekpremies zijn gebaseerd op maximaal een jaarsalaris of een bedrag dat contractueel was vastgelegd.

Eén miljoen voor 'buitenlandse' bankier

De hoogst uitgekeerde ontslagvergoeding van één miljoen euro gaat naar een niet bij naam genoemde topmanager, die buiten Nederland werkt.

De bank benadrukt dat het ministerie van Financiën van de vergoedingen op de hoogte is, en daarmee akkoord is gegaan. ABN Amro ging eind 2015 naar de beurs. De staat heeft nog een belang van 70 procent.

De miljoenen voor de topmanagers komen bovenop de 348 miljoen euro die de bank reserveerde voor eerder aangekondigde ontslagrondes. Daarbij verdwijnen tot 3500 banen.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van