Economie

Frankrijk dringt aan: zet Europees reddingsfonds op voor coronacrisis

01 april 2020 17:07 Aangepast: 01 april 2020 17:41
Le Maire in gesprek met Hoekstra in Brussel vorige maand. Beeld © Getty

De Fransen dringen verder aan op het opzetten van een nieuw gemeenschappelijk EU-fonds om de economische klap van de coronacrisis te verzachten. Dit reddingsfonds zou beperkt moeten worden tot 5 of 10 jaar en vooral gericht op economisch herstel.

Het fonds moet bovenop andere reddingspakketten komen waarover momenteel onderhandeld wordt door de EU-instellingen. Dat zegt de Franse minister van Financiën Bruno le Maire vandaag in een interview met Financial Times. 

Nederland fel tegen

Het idee is volgens Le Maire afgeleid van het voorstel van de Franse president Emmanuel Macron tot het uitgeven van gemeenschappelijke 'eurobonds' of 'coronabonds': obligaties die moeten voorkomen dat eurolanden omvallen - een idee dat al stamt uit 2011 ten tijde van de Europese staatsschuldencrisis.

Nederland is samen met onder meer Duitsland fel tegen de uitgifte van eurobonds. Dit omdat ze de risico's enkel zouden vergroten, aangezien vooral landen met een hoge staatsschuld - denk aan Italië, Portugal en ook Frankrijk zelf - ervan profiteren.

In tegenstelling tot bijvoorbeeld Nederland, dat wel buffers heeft opgebouwd en op de eigen staatsobligaties bovendien veel minder rente betaalt dan op zulke eurobonds.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Woede in Zuid-Europa om Nederlandse opstelling: 'Schnapps und Frauen vers in geheugen'

Obsessie

"We zouden niet geobsedeerd moeten zijn door het woord 'coronabonds' of 'eurobonds'", zegt Le Maire tegen de Britse krant. "We moeten geobsedeerd zijn door de noodzaak van een zeer sterk instrument dat ons er na de crisis economisch weer bovenop kan helpen."

Een fonds met een beperkt tijdsbestek en de mogelijkheid om een gemeenschappelijke schuld te hebben, maar alleen binnen dat fonds, zou voor landen die tegen eurobonds zijn 'misschien acceptabeler zijn', aldus de Franse minister.

Laatste redmiddel

Minister van Financiën Wopke Hoekstra botste hard met Zuid-Europese landen om zijn harde opstelling bij de coronabonds, alsmede het tegenhouden van reddingsacties door het Europees noodfonds ESM - die volgens Hoekstra echt als laatste redmiddel geldt.

Dat schoot onder meer de Italianen in het verkeerde keelgat, waarna Hoekstra in gesprek met RTL Z erkende dat hij 'te weinig empathie had getoond'.

De minister benadrukte meermaals de Nederlandse solidariteit en is 'graag beschikbaar' om te praten over geld, maar vooral voor medische voorzieningen en economisch herstel.

Miniatuurvoorbeeld
Zie ook:

Minister Hoekstra over ruzie met Zuid-Europa: 'We hebben het niet goed gedaan'

Ministerie: standpunt bekend

Het ministerie van Financiën wil desgevraagd niet ingaan op het nieuwe voorstel van Frankrijk. "Het Nederlandse standpunt over het aangaan van gemeenschappelijke schuld en eurobonds is bekend", zegt een woordvoerder van minister Hoekstra.

Ondertussen pleit Nederland wel voor een Europese buffer tegen toekomstige pandemieën. Dit budget moet opgenomen worden in de nieuwe meerjarenbegroting van de Europese Unie, waarover ook nog gesteggeld wordt. 

Oproep economen

Maar een groep van ruim vijftig vooraanstaande Nederlandse economen wil dat de Nederlandse regering snel in actie komt bij de huidige coronacrisis. Zij pleiten voor een gezamenlijke aanpak om deze crisis te bestrijden, los van hervormingsprogramma's met voorwaarden.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Oproep economen: Nederland, steun Zuid-Europa in coronacrisis

Barbara Baarsma, hoogleraar toegepaste economie (UvA) en directievoorzitter Rabobank Amsterdam, is een van de ondertekenaars van de brief. "Economisch is het verstandig om landen die in tegenstelling tot Nederland minder ruimte hebben om overbruggings- en herstelgelden vrij te kunnen maken, te steunen", zegt zij. "Het zijn immers belangrijke handelspartners."

Losstaande actie

Die financiële steun zou volgens Baarsma wel duidelijk gekoppeld moeten worden aan herstel van de huidige coronacrisis. Daarbij zou Nederland volgens haar eerder voor een vorm van gezamenlijke schuldpapieren moeten kiezen, dan gebruik maken van bestaande noodfondsen.

Baarsma: "De situatie is nu zo bijzonder dat iedereen wel begrijpt dat de coronabonds een losstaande actie zijn. De andere weg is om Italië en Spanje toegang te geven tot het ESM met lichte voorwaarden, maar dat is vanuit precedentwerking misschien onaantrekkelijker."

Nu deze landen steunen, is volgens haar ook tactisch verstandig. "Omdat we straks na de coronacrisis nog genoeg moeilijke gesprekken over de begrotingsregels zullen hebben en we ons kruit beter droog kunnen houden."

Miniatuurvoorbeeld
Lees verder:

Coronabrandhaarden Italië en Spanje grijpen naast hoofdmoot noodmiljarden EU

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van