Economie

Evenementensector ziet miljarden aan omzet verdampen door corona

31 maart 2020 14:52 Aangepast: 31 maart 2020 14:56
Beeld © Pinkpop

Ondernemers in de Nederlandse evenementenbranche zien bijna de helft van hun verwachte omzet van 7,4 miljard euro dit jaar verdwijnen. Ook wordt er gevreesd dat zo'n 50.000 banen zullen verdwijnen.

Dat heeft dramatische gevolgen voor de werkgelegenheid in de sector, meldt Eventplatform, een overlegclub van verschillende brancheorganisaties in de evenementenbusiness. De sector vreest dat bijna 50.000 van de pakweg 100.000 banen zullen verdwijnen.

Het coronavirus heeft 'catastrofale gevolgen' voor de sector, stelt Riemer Rijpkema van CLC-VECTA, branchevereniging voor de organisatoren van beurzen en congressen. "De politiek lijkt tot op heden onvoldoende inzicht te hebben in de branche en in hoeveel bedrijven en mensen er betrokken zijn bij het tot stand komen van de beurzen, evenementen en congressen", stelt hij.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

500 bedrijven vragen werktijdverkorting aan: 'Al onze plannen van de kaart geveegd'

Enorme kaalslag

Evenementorganisatoren willen dat er steunmaatregelen komen voor een langere periode. Als dat niet gebeurt, zal er sprake zijn van 'een enorme kaalslag' in de branche. De huidige verwachtingen nemen de effecten van een eventuele verlenging van de maatregelen niet mee.

In het onderzoek is meegenomen dat er in het najaar wellicht wat evenementen worden ingehaald, maar volgens onderzoeksbureau Respons compenseert dat nauwelijks. "De maanden maart tot en met mei zijn het hoogseizoen voor bedrijfsevenementen, congressen en beurzen", schrijven de onderzoekers. "Die omzet laat zich niet zomaar verplaatsen."

Dan staat het festivalseizoen ook op het punt van beginnen. "Dat heeft een absolute piek in mei en juni, traditioneel hele drukke festivalmaanden. Uitstel naar het najaar is hier geen optie."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Evenementenbranche loop miljoenen aan omzet per week mis

Duizenden banen overboord

De beurzensector houdt rekening met een verlies van 780 miljoen euro aan omzet en 11.000 banen door het verplaatsen of annuleren van beurzen. Als er wordt gekeken naar congressen en vergaderingen, is de verwachting dat daar 1,2 miljard euro wordt misgelopen.

Jaarlijks wordt er zo'n 750 miljoen euro omgezet met het organiseren van bedrijfsevenementen. Die omzet zal gemiddeld met de helft dalen, zo is de verwachting, wat zorgt voor een omzetverlies van 380 miljoen euro. Er zullen 5000 banen verloren gaan.

De publieksevenementen maken ook een ontzettend grote smak. Ieder jaar vinden er ruim 8500 evenementen plaats; van festivals en concerten tot kermissen en jaarmarkten. In de hele sector gaat doorgaans zo'n 2,2 miljard euro om. Er wordt rekening gehouden met een halvering van de omzet en een verlies van 15.000 banen.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van