Economie

Oproep economen: Nederland, steun Zuid-Europa in coronacrisis

31 maart 2020 14:55 Aangepast: 01 april 2020 15:52
Coronacontrole in Milaan Beeld © Getty

Ruim vijftig vooraanstaande economen, onder wie Arnout Boot, Barbara Baarsma en Sweder van Wijnbergen roepen de Nederlandse regering op tot een andere houding in de coronacrisis. "Anders dreigt het einde van de Europese samenwerking."

De economen hekelen de houding van Nederland als het gaat om de bereidheid Zuid-Europese landen te steunen in de huidige crisisaanpak. Volgens de economen is dit niet het moment om het vingertje op te steken naar landen als Italië en Spanje als het gaat om hun begrotingsdiscipline. 

"We doen een oproep voor een andere houding van Nederland", zegt Arnout Boot in een toelichting op de brief. "Plaats je als Nederland aan de goede kans van de geschiedenis."

Gestut

De economen noemen het terecht dat de Nederlandse economie wordt 'gestut' met een pakket aan maatregelen dat op kan lopen tot 65 miljard euro. Nederland kan veel op eigen kracht doen omdat het een lage staatsschuld heeft. Dat geldt niet voor veel Zuid Europese landen.

Met name Italië vraagt Europa om een Europese aanpak van de crisisbestrijding. Het land wil gebruik maken van het Europese noodfonds ESM en de uitgifte van staatsleningen op Europees niveau, zogenaamde eurobonds.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

De Europese aanpak tegen coronacrisis blijft uit: dat komt door Nederland

Coronabonds

De groep economen is het wel met de Italianen eens. Het noodfonds (waar 410 miljard euro in zit) moet worden gebruikt en als dat niet genoeg dan is het tijd voor de zogenaamde coronabonds.

Die leningen op Europees niveau moeten echt toegespitst zijn op de crisis, zeggen de economen.  "Het zijn geen eurobonds. We vragen geen permanent mechanisme voorbij alle landen voor elkaar garant staan. Maar wel een gezamenlijke aanpak van de crisis."

'Radicalisering debat'

Italië vraagt de afgelopen weken vaak om eurobonds. "Dat is het gevolg van de radicalisering van het debat", zegt Boot. "Nederland radicaliseert met de houding die het nu heeft en Italië radicaliseert met het vragen om eurobonds. Ze overvragen daarmee." 

Het politieke spel moet volgens Boot snel afgelopen zijn. Hij erkent dat Italië een levensgroot probleem heeft met zwart werk in de economie en de productiviteit die achter blijft. "Die kritiek vanuit hier is terecht. Maar niet nu we een enorme brand aan het blussen zijn. Kom daar na deze crisis mee alsjeblieft. Want anders vrees ik het einde van Europese samenwerking. In een crisis elkaar geen rugdekking geven is totaal onverantwoord", besluit Boot.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Italianen vragen Duitse steun in ruzie om coronahulp: 'Nederland is niet solidair'

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van