Economie

Toch geen 15.000 euro boete voor onjuist LinkedIn-profiel

31 maart 2020 13:20 Aangepast: 01 april 2020 10:30
Rechter draait boete van 15.000 boete voor onjuist LinkedIn-profiel terug. Beeld © ANP

Een commercieel directeur die na vertrek bij zijn werkgever zijn LinkedIn-profiel niet goed aanpaste, hoeft geen boete van 15.000 euro te betalen. Volgens de rechter trok het bedrijf deze boete ten onrechte af van de ontslagvergoeding.

Begin 2018 trad de man in dienst als commercieel directeur bij het Amersfoortse automatiseringsbedrijf Conoscenza. Een jaar later gingen de partijen alweer uiteen, waarbij werd afgesproken dat het bedrijf de man een ontslagvergoeding van ruim 40.000 euro netto zou betalen.

Boete 15.000 euro

Een van de voorwaarden uit de ontslagregeling was, dat de man zijn profiel op het sociale netwerk LinkedIn zou aanpassen. De man wijzigde zijn werkervaring, door op één plek toe te voegen dat hij tot maart 2019 had gewerkt voor Conoscenza. Maar elders bleef zijn functie nog vermeld staan.

Toen zijn werkgever daar na een tijdje achter kwam, liet het de ex-werknemer weten dat daarmee de in het ontslagakkoord overeen gekomen boeteclausule van kracht was geworden. Op de afkoopsom hield het bedrijf een boete van 15.000 euro in.

Profielcheck

De man pikte dat niet, en stapte naar de rechter. Uit een vandaag openbaar geworden uitspraak blijkt dat de kantonrechter in Amersfoort vindt dat de werkgever de boete ten onrechte oplegde.

Volgens de rechter had het automatiseringsbedrijf heel makkelijk direct na het ontslag kunnen checken of de directeur daadwerkelijk zijn LinkedIn-profiel op de juiste wijze had aangepast.

Bovendien had het bedrijf intern en extern laten weten dat de man geen commercieel directeur meer was, waarmee betrokken partijen voor deze informatie dus niet van LinkedIn afhankelijk waren.

Boete terugbetalen

Conoscenza moet de ten onrechte ingehouden boete aan de ex-werknemer terugbetalen. Advocaat Piter van Zandbergen van de man is tevreden. "De partijen zijn in deze zaak gaan ruziën, en er lijken hier spijkers op laag water te zijn gezocht. Mijn cliënt heeft alles gedaan wat in redelijkheid van hem verwacht kon worden. Dat komt uit de uitspraak ook wel naar voren."

Advocaat Hanny van Leusden van Conoscenza zegt teleurgesteld te zijn over de uitspraak. "Het betreft hier een lid van het management team met een fors salaris. Hij had volgens ons van de hoed en de rand moeten weten, maar heeft het randje opgezocht. Kennelijk krijgt hij daar de ruimte voor."

Moraal

Volgens Van Leusden kunnen werkgevers van de zaak opsteken dat boeteclausules niet altijd voldoende zijn. "De moraal van het verhaal is, dat je dus zelf moet checken of een werknemer zich aan de afspraken houdt. De verantwoordelijkheid wordt hier volledig bij de werkgever neergelegd."

Omdat het bedrijf in deze tijd andere prioriteiten heeft, gaat het niet in hoger beroep.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van