Welkom bij RTL Nieuws! Hier vind je voortaan al jouw RTL Z nieuws, actuele beurskoersen, nieuwsuitzendingen en meer.

Heb je nog vragen? Check onze FAQ.

×
Economie

Chinese industrie start voorzichtig weer op na shutdown

31 maart 2020 07:44 Aangepast: 31 maart 2020 08:10
De grootste binnenlandse haven van China, Wuhan. Beeld © Getty Images

De Chinese economie lijkt voorzichtig weer in beweging te komen. De industriële bedrijvigheid is afgelopen maand weer op gang gekomen nadat in februari een absoluut dieptepunt werd bereikt.

Dat blijkt uit de inkoopmanagersindex die de industriële bedrijvigheid meet. De index stond in februari nog op een dieptepunt van 35,7. Een niveau van 50 of meer duidt op groei, alles daaronder is krimp. In maart kwam de index uit op 52, een lichte groei.

De index die diensten en bouw meet kwam uit op 52,3 punten. Het zijn signalen dat de tweede economie van de wereld weer opstart. Daarbij moet opgemerkt worden dat de productie in China nog lang niet is wat het normaal gesproken zou zijn.

"Ondanks verbeterende omstandigheden is de Chinese economie nog niet terug op een normaal punt. De uitdagingen in zowel binnen- als buitenland hebben we in de afgelopen decennia niet gezien", zeggen analisten van Bloomberg.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

China reikt Westen helpende hand: 'Liefdadigheid en politieke tactiek in één'

Buitenlandse vraag valt weg

Hoe de bedrijvigheid zich in april, mei en juni ontwikkelt is volledig afhankelijk van het virus. Allereerst is het maar de vraag hoe snel de binnenlandse vraag weer aantrekt en op het oude niveau komt. Daarnaast zal de vraag uit het buitenland tegenvallen, nu het nieuwe coronavirus op steeds meer plekken slachtoffers maakt.

In februari gingen Chinese fabrieken wekenlang dicht en werd de handel en reizen door het hele land stilgelegd. Bijna al die fabrieken draaien weer, maar nu hebben ze te maken met geannuleerde exportorders.

Dat betekent dat ook in het tweede kwartaal van 2020 waarschijnlijk niet goed zal uitpakken voor de Chinese economie.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van