Economie

Italië: ook voor werkloze zwartwerkers komt er hulp

30 maart 2020 15:20 Aangepast: 30 maart 2020 15:28
Inwoners van Rome doen thuis mee met een flashmob. Beeld © Getty

Met het stilvallen van een groot deel van de Italiaanse economie zitten ook veel zwartwerkers in het land thuis. Illegale parkeerwachters in Napels bijvoorbeeld hebben niets meer te doen. Om sociale onrust te beperken gaat de overheid ook hen helpen.

Volgens het Italiaanse bureau voor de statistiek ISTAT is de zwarte economie in het land 200 miljard euro waard. En daarmee goed voor zo’n 12 procent van het nationale inkomen.

Miljoenen mensen

3,7 miljoen mensen verdienen geheel of gedeeltelijk een inkomen waar ze geen belastingen over betalen en wat nergens geregistreerd wordt. Zo schatten de statistici in.

Op papier is daarmee ook niet duidelijk of deze zwartwerkers in de problemen zijn gekomen nu met de coronacrisis de economie grotendeels stilvalt. Maar de realiteit is helder.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook

Zwartwerkers op zwart zaad: ze hebben nergens recht op

Mondkapjeshandel

De mannen die in Napels bijvoorbeeld je parkeergeld vragen, hebben niets meer te doen. Begin deze maand verdienden ze nog wat bij door voor woekerprijzen mondkapjes aan te bieden. Maar ook dat mag niet meer nu iedereen verplicht thuis moet blijven.

En dat geldt ook voor vele zwartwerkende schoonmakers, babysitters, toeristische gidsen en meer mensen waarvan helder is dat het werk vaak zwart wordt gedaan.  

Vrees voor sociale onrust 

De regering is bang dat het mislopen van inkomsten voor sociale onrust gaat zorgen. Afgelopen weekend werd bijvoorbeeld in Palermo al inkopen gedaan door een groep van twintig mensen waarbij ze probeerden weg te komen zonder te betalen. Met als excuus at ze het geld gewoon niet hadden en er thuis hongerige kinderen zaten.

Op sociale media wordt opgeroepen tot een opstand tegen het huidige regeringsbeleid. “We hebben er genoeg van thuis te blijven: we moeten eten”, zegt iemand. En er waren meerdere oproepen om massaal te gaan winkelen zonder te betalen.  

Noodinkomen

De oplossing is het plan van de regering om een noodsituatie-inkomen te introduceren, in het Italiaans een reditto di emergenza (REM) genaamd. Dit bedrag van 600 euro per maand was in eerste instantie bedoeld voor kleine zelfstandigen.

Maar gaat volgens de regeringsplannen ook gelden voor mensen die op een niet reguliere manier hun geld verdienen. De regering heeft afgelopen weekend per direct geld beschikbaar gesteld aan gemeenten om de meest hulpbehoevenden te helpen.

Nog onduidelijk is hoeveel mensen hier aanspraak op kunnen maken. De schattingen lopen van 3 tot 10 miljoen Italianen.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van