Economie

Kabinet schuift klimaatplannen verder voor zich uit

27 maart 2020 16:19 Aangepast: 27 maart 2020 16:19
Minister Eric Wiebes van Economische Zaken. Beeld © ANP

Het kabinet kondigt voorlopig geen plannen aan hoe het de CO2-uitstoot in ons land wil gaan verminderen. De deadline van de Tweede Kamer hiervoor lag op 1 april, maar door het coronavirus heeft het kabinet nu 'andere prioriteiten'.

Dat heeft minister Eric Wiebes van Economische Zaken en Klimaat (VVD) vrijdag gezegd bij de ministerraad.

Afgelopen november nam de Tweede Kamer met grote meerderheid een motie aan van Kamerlid Tom van der Lee van GroenLinks om voor 1 april met aanvullende maatregelen te komen om alsnog het klimaatdoel te halen. Alleen de PVV, SGP en Forum voor Democratie stemden tegen.

Urgenda-vonnis

Door de historische Urgenda-uitspraak is de staat gedwongen om de uitstoot van broeikasgassen zoals CO2 voor het einde van 2020 vergeleken met 1990 met 25 procent terug te dringen. Maar met het huidige kabinetsbeleid gaat dat sowieso niet lukken.

Een van de opties om toch aan het vonnis te voldoen is het versneld sluiten van kolencentrales op de Maasvlakte en in de Eemshaven. Dinsdag werd bekend dat het kabinet die mogelijkheid onderzoekt.

Miniatuurvoorbeeld
Lees verder:

'Kabinet onderzoekt versnelde sluiting kolencentrales'

Duurzame subsidie

Daarnaast gaf het kabinet 2 miljard euro uit een duurzame subsidiepot van in totaal 4 miljard euro eerder vrij.

Hiermee kunnen bedrijven en instellingen die hernieuwbare energie produceren extra ondersteuning krijgen. Zo hoopt minister Wiebes dit jaar zo'n half miljoen ton CO2 meer te kunnen besparen.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van