Ga naar de inhoud
Economie

DNB-topman Klaas Knot: Europese corona-aanpak nodig

DNB-president Klaas Knot op het Binnenhof. Beeld © ANP

Bovenop de honderden miljarden euro's die Europese landen zelf al uitgeven vanwege de coronacrisis, zou er ook een gezamenlijke Europese aanpak moeten komen, vindt Klaas Knot, de president van De Nederlandsche Bank (DNB). Het kabinet houdt zo'n aanpak tot nu toe tegen.

Zo'n Europese crisisaanpak is volgens Knot ook nodig als ondersteuning voor de maatregelen van de Europese Centrale Bank (ECB). De ECB koopt voor 750 miljard euro aan obligaties op, zodat overheden makkelijker geld kunnen lenen voor de extra uitgaven vanwege de crisis. 

Het pleidooi van Knot staat op gespannen voet met de tegenstand van het kabinet in Brussel. Mede door de opstelling van Nederland werd een besluit over een Europees financieel hulppakket met twee weken uitgesteld.

Zo
Lees ook:
Zo werkt het ECB-steunprogramma van 750 miljard euro

Voor Europese financiële steun aan lidstaten zou bijvoorbeeld het Europees Stabiliteitsmechanisme (ESM) gebruikt kunnen worden. Daarbij is timing voor de inzet van dat noodfonds een belangrijk issue, zegt Knot tijdens een conference-call die de gebruikelijke persconferentie bij de presentatie van het jaarverslag verving. 

Geld maar een keer uitgeven

Als er nog even wordt gewacht met het inzetten van de 410 miljard euro die in het ESM zit, zou dat geld gerichter ingezet kunnen worden, legt hij uit. "Je kunt het maar een keer uitgeven, hoe langer je wacht, hoe meer informatie je hebt over de schade en je het geld op een adequate manier kunt inzetten."

Of de EU als machtsblok zelf obligaties moet uitgeven, zogenaamde coronabonds, daar wil Knot zich overigens niet over uitlaten. Dat is een keuze voor de politiek, zei hij tegen NRC Handelsblad

De
Lees ook:
De Europese aanpak tegen coronacrisis blijft uit: dat komt door Nederland