Welkom bij RTL Nieuws! Hier vind je voortaan al jouw RTL Z nieuws, actuele beurskoersen, nieuwsuitzendingen en meer.

Heb je nog vragen? Check onze FAQ.

×
Economie

ABN Amro: coronarecessie wordt diep, maar kort

27 maart 2020 13:28 Aangepast: 27 maart 2020 13:29
Lege schappen bij een AH-filiaal in Haarlem Beeld © ANP

De recessie door de coronapandemie wordt diep, maar kortstondig. Dat schatten de economen van ABN Amro in. Zij gaan uit van een krimp van het Nederlandse bbp met 3,5 procent in dit jaar.

Gisteren publiceerde het Centraal Planbureau vier scenario's voor de Nederlandse economie. In het meest rooskleurige scenario gaan de rekenmeesters van het kabinet uit van 1,2 procent krimp, in het zwartste scenario van -7,7 procent. De economen van ABN gaan uit van een basisscenario van 3,5 procent krimp. 

Pas in de loop van volgend jaar herstelt de groei van de economie zich, verwachten de economen van ABN. Daarbij gaat de bank ervan uit dat de huidige maatregelen voor twee maanden in stand worden gehouden.

In mei kroegen weer open, denkt bank

Het zal nog langer duren voordat er weer handen worden geschud, maar dat is een maatregel die een verwaarloosbaar effect heeft op de economie. De bank denkt dat de economische effecten van een 'volledige lockdown' nu feitelijk al optreden. Mensen blijven thuis, bedrijven sluiten de deuren.

Over een paar maanden verwacht de bank dat de maatregelen een voor een opgeheven of verminderd zullen worden. Maatregelen die een zeer groot effect hebben op de economie, zoals de grootscheepse sluiting van de horeca, zullen als eerste worden afgebouwd of opgeheven.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

CPB verwacht drama Nederlandse economie: krimp tussen 1,2 en 7,7 procent in 2020

Veel minder uitgaven

De ergste daling vindt de komende drie maanden plaats. De bank gaat uit van een krimp van 4,5 procent. Als de meeste maatregelen ergens in mei worden opgeheven, kan de economie in de zomer beginnen aan het herstel.

De uitgaven van huishoudens dalen flink door het coronavirus. Een deel van de uitgaven wordt nauwelijks geraakt en wordt toch wel gemaakt. Mensen blijven geld uitgeven aan eten, drinken, het huis, water en energie. Maar vooral aan restaurants, cultuur en recreatie wordt amper meer iets uitgegeven.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook;

DNB: economie in winterslaap door coronacrisis

Hamsteren valt mee, simpelweg meer nodig

Volgens de gegevens van ABN consumeren huishoudens sinds de sluiting van de horeca op 12 maart 75 procent minder in de horeca. Ook aan vervoer wordt steeds minder uitgegeven: vergeleken met vorig jaar liggen de bestedingen aan benzine, openbaar vervoer en parkeren ruim een derde lager.

Daarbij merkt ABN wel op dat er een substitutie-effect optreedt. Waar consumenten nu minder uitgeven aan horeca, wordt er ruim meer uitgegeven in supermarkten. Daaruit wordt geconcludeerd dat het hamstergedrag van mensen deels te wijten is aan het feit dat mensen nu thuis meer eten nodig hebben, en minder in restaurants of op het werk eten en naar het toilet gaan.

Toch verwacht de bank dat het langetermijneffect uiteindelijk mee zal vallen en dat je weinig in je portemonnee overhoudt. De bank denkt dat de totale 'consumptieve bestedingen', dus dat zijn je totale uitgaven als huishouden, dit jaar met zo'n 5 procent zullen dalen.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Italië verder stilgelegd, fabrieken dicht: 'Stap naar een oorlogseconomie'

Werkloosheid loopt op, ABN verwacht geen langdurige crisis

De werkloosheid zal stevig oplopen, deze zomer tot meer dan 4,5 procent, denkt de bank. De afgelopen drie maanden daalde de werkloosheid juist naar flink.

Daardoor zal het jaargemiddelde niet heel opvallend zijn, denkt de bank, maar zullen een hoop mensen een stevig verlies van inkomen hebben. Vooral de grote flexibele schil wordt geraakt in Nederland en veel werknemers en zzp'ers zullen minder uren maken of minder opdrachten krijgen en dus minder verdienen.

Alles bij elkaar genomen gaat ABN Amro er niet vanuit dat de effecten net zo groot zullen worden als tijdens de financiële crisis van 2008. Die crisis was namelijk het gevolg van fouten in het financiële systeem. Toen grote instituties in de VS omvielen, werd de rest van de wereld meegetrokken.

Deze schok komt van buitenaf. Volgens de bank zorgt het massale steunpakket van de Europese Centrale Bank voor vertrouwen in de financiële sector en staan de banken er veel beter voor.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore