Economie

Corona-update: kabinet helpt exporteurs, lokale media in nood, coronagezant benoemd

26 maart 2020 15:02
Werkgeversvoorman Hans de Boer, op de achtergrond minister Sigrid Kaag voor Buitenlandse Handel. Beeld © ANP

De corona-nieuwstrein dendert maar door. Om te voorkomen dat je het overzicht verliest, zetten we hier de belangrijkste ontwikkelingen van de afgelopen uren op een rij.

Volgens het Centraal Planbureau (CPB) is een recessie onafwendbaar door het coronavirus. De Nederlandse economie zal dit jaar krimpen met 1,2 tot 7,7 procent.

Het CPB maakte vier verschillende scenario's voor de ontwikkeling van de economie. In drie van de vier is de krimp ernstiger dan tijdens de kredietcrisis van twaalf jaar geleden.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

CPB verwacht drama Nederlandse economie: krimp tussen 1,2 en 7,7 procent in 2020

Steun voor exportbedrijven

De Wereldhandelsorganisatie (WTO) verwacht dat het coronavirus ook wereldwijd zal leiden tot een zwaardere recessie dan de kredietcrisis. Om Nederlandse bedrijven te beschermen tegen een inzakkende wereldhandel, heeft het kabinet vandaag de regels voor zogenoemde exportkredietverzekeringen versoepeld. Daarmee helpt de overheid exporteurs bij het afdekken van risico's van grote projecten in het buitenland.

Deze verzekeringen bestonden al langer, maar gelden nu voor meer landen, andere werkzaamheden en risicovollere projecten. De maatregelen ondersteunen vooral bedrijven die grote projecten exporteren, zoals het aanleggen van havens of het bouwen van schepen.

Werkgeversvoorman Hans de Boer noemt het 'een hele goede maatregel' van het kabinet. "We halen een derde van onze welvaart uit het buitenland. Als we niks doen, volgt een periode van verarming van de Nederlandse samenleving."

"We halen een derde van onze welvaart uit het buitenland. Als we niks doen, volgt een periode van verarming van de Nederlandse samenleving."

'Vooruitzichten voor banken verslechteren'

Ondertussen heeft kredietbeoordelaar Moody's de vooruitzichten voor de Nederlandse bankensector bijgesteld van 'stabiel' naar 'negatief'. Moody's verwacht dat de coronacrisis veel impact zal hebben op de economische groei.

Bedrijven zullen daardoor meer moeite hebben met het terugbetalen van hun leningen. Banken zullen als gevolg daarvan meer moeten afschrijven op deze leningen, wat de winstgevendheid zal verlagen.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

'Vooruitzichten Nederlandse banken worden slechter'

Bedrijven keren toch geen dividend uit

Het aantal beursfondsen dat bij nader inzien vanwege het coronavirus toch geen dividend wil uitkeren blijft groeien.

Arcadis, Heijmans en Accell komen op hun besluit terug om een deel van de winst over 2019 uit te keren aan aandeelhouders. Arcadis ziet ook af van het inkopen van eigen aandelen.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Arcadis, Heijmans en Accell keren toch geen dividend uit om corona

Lokale media en goede doelen in nood

Lokale en regionale media verkeren nu al in acute geldnood. Lokale bedrijven stoppen met adverteren, nu hun zaak dicht is of hun bedrijf veel minder bezoekers trekt, waardoor media hun freelancers niet meer kunnen betalen en vrezen voor hun voortbestaan. Journalistenvakbond NVJ en branchevereniging NNP roepen gemeenten en provincies op om de kranten en huis-aan-huisbladen te steunen.

Ook goede doelen hebben last van opdrogende inkomsten. "We worden zeker geraakt, het doet bij alle stichtingen pijn", vertelt Kyra van der Meulen van brancheorganisatie Goede Doelen Nederland. "De collectes kunnen niet meer doorgaan, de deur-tot-deur acties zijn opgeschort. Ook events zijn nu gecanceld."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Goede doelen in acute problemen door coronacrisis: 'Hopen op hulp'

EU-leiders praten over invoering euro-obligaties

Nederland komt in de EU steeds verder onder druk te staan om euro-obligaties in te voeren. Landen geven nu zelf obligaties uit, maar negen lidstaten willen gezamenlijke EU-schuld gaan uitgeven om de economie van de lidstaten te stutten.

De EU als geheel kan namelijk goedkoper geld lenen dan de meeste landen afzonderlijk. Tijdens de EU-top van vanmiddag ligt het plan op tafel. Nederland, dat nu al heel goedkoop leent, is fel tegenstander van euro-obligaties.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Druk op Nederland neemt toe: 9 landen pleiten voor Europese corona-schuld

Amerikaanse Senaat keurt noodsteun goed

In de Verenigde Staten heeft de Senaat unaniem ingestemd met een noodpakket van 2000 miljard dollar om de gevolgen van de coronacrisis voor de Amerikaanse economie te beperken. Het is het grootste steunpakket dat ooit op de Amerikaanse economie is losgelaten.

Het voorstel gaat nu naar het Huis van Afgevaardigden. Als die ook instemmen, kan president Donald Trump de wet ondertekenen.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Deal in VS over noodpakket corona: 2 biljoen dollar voor burgers, bedrijven en ziekenhuizen

Coronagezant Feike Sijbesma moet tests regelen

Naast alle macro-economische problemen, leidt het coronavirus ook tot acute praktische problemen, zoals een tekort aan coronatests. Het kabinet heeft een speciale coronagezant benoemd om dit probleem aan te pakken.

Feike Sijbesma, oud-topman van chemieconcern DSM, krijgt de taak om te inventariseren hoe Nederland aan meer coronatests kan komen. Hij zal hiertoe samenwerken met de Taskforce Diagnostiek van het ministerie van Volksgezondheid.

Als het aan de Tweede Kamer ligt, moet Nederland desnoods dwangmiddelen inzetten om meer coronatesten mogelijk te maken.

 

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Kamer: testcapaciteit corona desnoods met dwang uitbreiden

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van