Welkom bij RTL Nieuws! Hier vind je voortaan al jouw RTL Z nieuws, actuele beurskoersen, nieuwsuitzendingen en meer.

Heb je nog vragen? Check onze FAQ.

×
Economie

Wereldhandelsorganisatie waarschuwt: coronacrisis wordt zwaarder dan kredietcrisis

26 maart 2020 07:26 Aangepast: 26 maart 2020 08:07
Roberto Azevêdo, directeur-generaal van de Wereldhandelsorganisatie. Beeld © ANP

De Wereldhandelsorganisatie (WTO) verwacht dat het coronavirus zal leiden tot een zwaardere recessie dan de kredietcrisis.

"Recente prognoses voorspellen een economische neergang en banenverlies die erger zijn dan de wereldwijde financiële crisis van twaalf jaar geleden", aldus directeur-generaal Roberto Azevêdo in een videoboodschap vanuit zijn huis in Genève.

Hij baseert zich op economen van de WTO, die een 'zeer scherpe daling' zien in de wereldwijde handel. Officiële cijfers zijn er nog niet, waardoor de organisatie pas over enkele weken met officiële ramingen kan komen. Maar volgens Azevêdo is nu al duidelijk dat de pandemie 'onvermijdelijk een enorme impact' zal hebben op de economie. 

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook de column:

Corona kan een economisch sneeuwbaleffect veroorzaken, en dat doet het al

Landen nemen goede maatregelen

De WTO, opgericht om de wereldwijde handel te bevorderen en handelsconflicten te beslechten, ziet als lichtpuntje dat landen goede stappen nemen om de directe economische schade van de corona-uitbraak zoveel mogelijk te vermijden. 

Azevêdo roept landen op om daarbij meer samen te werken. "Het coördineren van inspanningen vergroot ons gezamenlijke vermogen om te vechten tegen een recessie."

Ook WTO werkt thuis

Ook de economen en bestuurders van de Wereldhandelsorganisatie werken op het moment vanuit huis, nadat eerder deze maand een coronabesmetting was geconstateerd op het hoofdkantoor in Genève. De tweejaarlijkse WTO-bijeenkomst, die in juni gehouden zou worden in Kazachstan, is geschrapt.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van