Economie

Hoekstra: steunmaatregelen 'best mogelijke antwoord' op crisis

25 maart 2020 20:05
Minister Wopke Hoekstra van Financiën in de Tweede Kamer. Beeld © ANP

Het kabinet trekt miljarden uit om bedrijven overeind te houden en banen te redden tijdens de huidige coronacrisis. Volgens minister Wopke Hoekstra van Financiën is het steunpakket 'het best mogelijke antwoord' op de crisis op dit moment.

Dat zei de minister vandaag in het debat met de Tweede Kamer over het steunpakket. Het is een 'breed en massief' pakket, weet Hoekstra. Dat moet ons helpen om deze lastige fase door te komen. 

De minister kan rekenen op brede steun van de Kamer. "We spreken vandaag over een van de grootste steunpakketten in de Nederlandse geschiedenis", zei Tweede Kamerlid Aukje de Vries (VVD).

Wanneer gaat het kabinet betalen?

Maar zorgen zijn er ook. Hoe lang duurt het bijvoorbeeld voordat het pakket klaar is en we salarissen kunnen gaan uitbetalen? Het zijn vragen die leven in de Kamer. Deze of begin volgende week komt het kabinet met uitgewerkte plannen, is de belofte.

Er worden in elk geval tientallen miljarden uitgetrokken om ondernemers, werknemers en zzp'ers te helpen. "Ik denk dat het het komende kwartaal al zo'n 10 tot 20 miljard euro gaat kosten", zei Hoekstra eerder. 

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Tientallen miljarden om ondernemers, werknemers en zzp'ers door coronacrisis te helpen

Veel bijlenen

En dat gaat niet zonder slag of stoot. De komende drie maanden zal de Rijksoverheid in elk geval een bedrag van tussen de 45 en 65 miljard euro bijlenen.

Ook op Europees niveau wordt nog flink gediscussieerd over het nemen van zwaardere maatregelen om een recessie te voorkomen. 

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

EU-ministers van Financiën nog niet akkoord over zwaardere maatregelen in coronacrisis

Noodfonds EU: veel discussie

Er zou steun zijn om het Europees Stabiliteits Mechanisme (ESM) in te zetten voor extra kredietverlening. Het ESM is het noodfonds van de EU dat momenteel zo'n 410 miljard euro uit te lenen heeft.

Maar Den Haag vindt het te vroeg voor dat fonds en wil de effecten van de maatregelen die nationaal en Europees al zijn genomen afwachten. "Je kunt het maar één keer uitgeven”, zei Hoekstra woensdag tijdens het debat over het ESM.

Op donderdag vergaderen de staatshoofden van EU-landen in de EU-Raad over het wel of niet inzetten van het fonds.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

De Europese aanpak tegen coronacrisis blijft uit: dat komt door Nederland

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van