Welkom bij RTL Nieuws! Hier vind je voortaan al jouw RTL Z nieuws, actuele beurskoersen, nieuwsuitzendingen en meer.

Heb je nog vragen? Check onze FAQ.

×
Economie

Corona-update: minder omzet voor NS, meer voor supers

25 maart 2020 17:32 Aangepast: 25 maart 2020 20:20
Archieffoto.

De verspreiding van het coronavirus in Nederland lijkt af te remmen, maar het nieuws over het virus dendert door. RTL Z geeft je een overzicht.

RIVM-directeur Van Dissel kwam vanochtend met een gematigd positief bericht over de verspreiding van het coronavirus. De instantie meldde vandaag nog eens 80 doden. 

Bij 52 mensen werd het virus vastgesteld. Daarmee komt het totaal aantal vastgestelde besmettingen op 6412.

Economie op zijn gat

De Nederlandse economie ligt door het virus steeds verder op zijn gat. Tienduizenden zzp'ers hebben sinds maandag een aanvraag ingediend voor een bijstandsuitkering bij de speciale noodloketten. In de grote steden loopt het storm.

Ondertussen debatteert het kabinet met de Tweede Kamer over de noodsteun aan ondernemers. Die moet op korte termijn rondkomen.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

RIVM: verspreiding coronavirus lijkt af te remmen

NS en tankstations: veel minder omzet

De Nederlandse Spoorwegen en tankstations zien hun inkomsten opdrogen, meldt NU.nl. Het aantal treinreizigers ligt inmiddels op zo'n 8 procent van wat het normaal is. Het gaat gepaard met een daling van inkomsten: uit vervoer, maar bijvoorbeeld ook doordat de kiosken dicht zijn.

Tankstations hebben hetzelfde probleem. De achterban van brancheorganisatie Bovag spreekt van een omzetdaling van zo'n 50 procent. 

Supers draaien goed

Heel anders is dat bij de supermarkten, die hebben vorige week 22 procent meer omzet gemaakt dan in dezelfde week in 2019, becijferde onderzoeksbureau Nielsen. In totaal kwam de omzet van Nederlandse supermarkten in week twaalf uit op 933 miljoen euro.

De hamsterwoede lijkt overigens af te nemen: in week elf was die omzet 998 miljoen euro, ongeveer een derde hoger dan in de vergelijkbare week vorig jaar.

De vraag is ook groot als het gaat om beademingsapparatuur. De wereldwijde vraag naar is zeker tien keer hoger dan normaal, zeggen producenten. Philips vraagt overheden te helpen. 

Tekort aan medische middelen

Er dreigt verder een tekort te ontstaan aan het narcosemiddel propofol, zegt de Nederlandse Vereniging van Ziekenhuisapothekers (NVZA). Het middel wordt op intensivecareafdelingen gebruikt om coronapatiënten die aan de beademing liggen, langdurig in slaap te houden.

Ook internationaal houdt het virus nog steeds huis.  De Wereldbank en het Internationaal Monetair Fonds willen daarom dat arme landen voorlopig geen schulden hoeven af te betalen om hen tegemoet te komen in deze crisis.

'Afrika ontkomt niet aan economische crisis'

Het Internationaal Monetair Fonds (IMF) voorspelt dat Afrika niet ontkomt aan een economische crisis door de coronapandemie. 

Tijdens de financiële crisis van 2008 kwam het continent er nog redelijk goed vanaf, onder meer omdat Afrikaanse landen minder vervlocht waren met het wereldwijde financiële systeem.

Deze keer zal het volgens die instantie anders zijn, onder meer omdat veel landen hard geraakt worden door de dalende olieprijs.

WTO: erger dan 2008

De Wereldhandelsorganisatie (WTO) denkt zelfs dat deze pandemie wereldwijd voor een grotere economische neergang en meer baanverliezen zal zorgen dan de financiële crisis van 2008.

Dat blijkt volgens directeur-generaal Roberto Azevêdo van de WTO uit de laatste voorspellingen. De economen van de WTO zien een "zeer scherpe daling" in de wereldwijde handel. Over enkele weken denkt de topman met een officiële raming te kunnen komen.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van