Economie

EU-ministers van Financiën vergaderen over noodmaatregelen

23 maart 2020 08:49 Aangepast: 23 maart 2020 08:55
Nu mogen ze niet meer zo dicht op elkaar zitten, maar via de webcam praat Hoekstra onder meer met Bruno le Maire uit Frankrijk. Beeld © ANP

De ministers van Financiën van de 27 EU-landen vergaderen vandaag over wat ze kunnen doen om de economie te stutten. Alle landen hebben strenge maatregelen tegen verspreiding van het coronavirus genomen die grote economische gevolgen hebben.

De landen in de Europese Unie hebben honderden miljarden nodig om die maatregelen te financieren. Vandaag wordt besproken wat voor Europese instrumenten kunnen en mogen worden ingezet om de economische klappen op te vangen.

De EU heeft de - normaliter strenge - staatssteun- en begrotingsregels al versoepeld. Er wordt nu een oogje toegeknepen als landen bedrijven uit de problemen helpen. Tot een bedrag van 800.000 euro is subsidie of een belastingvoordeel aan een bedrijf toegestaan, besloot de Commissie vorige week.

Het belangrijkste vergaderpunt voor Wopke Hoekstra en zijn collega's: het inzetten van het Europees Stabiliteits Mechanisme of ESM. Dat is een permanent noodfonds dat leningen kan verstrekken aan lidstaten van de Eurozone die in de financiële problemen komen.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Zo werkt het ECB-steunprogramma van 750 miljard euro

Noodleningen in de eurozone

Het ESM-noodfonds is in 2012 opgezet om de financiële stabiliteit van de complete eurozone en haar lidstaten te garanderen. Alle eurozonelanden leggen een deel van de garantstelling in. Daarmee heeft het fonds een uitleencapaciteit van 410 miljard euro waarmee 'coronakredieten' kunnen worden verstrekt of 'corona-obligaties' kunnen worden uitgegeven.

Via het Europees Stabiliteits Mechanisme kan de Europese Centrale Bank (ECB) ook een 'bazooka-obligatieopkoopprogramma' starten. Het ESM heeft verschillende instrumenten tot haar beschikking die nog nooit in praktijk zijn gebracht, zoals het Outright Monetary Transactions-programma. Daarmee kan de ECB op vrijwel onbeperkte schaal staatsleningen van eurolanden opkopen.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Italië verder stilgelegd, fabrieken dicht: 'Stap naar een oorlogseconomie'

Zeer strenge regels

Het ESM leent echter alleen geld uit onder strikte voorwaarden. Landen die steun nodig hebben moeten over de voorwaarden onderhandelen met het ESM, de Europese Commissie en de ECB. Ook de lidstaten hebben een rol in dit proces; minimaal 85 procent van de lidstaten moet toestemming geven. Dat zorgt ervoor dat kleine landen beslissingen niet kunnen blokkeren.

Er is al lang discussie over het ESM. Landen die steun ontvangen zijn gebonden aan zeer strikte (begrotings)regels en moeten een deel van hun soevereiniteit opgeven.

De lidstaten zijn verdeeld over wat er nu moet gebeuren. Minister Wopke Hoekstra vindt dat landen pas moeten kunnen aankloppen bij het noodfonds als alle andere opties om hun economieën te beschermen falen. Al sinds de oprichting is er de angst dat via het ESM belastinggeld van lidstaten ingezet zou worden om zwakkere landen te helpen.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Staat gaat flink bijlenen: 45 tot 65 miljard euro in drie maanden

Donderdag overleg EU-leiders

Het overleg tussen de 27 EU-ministers van Financën begint om 15.00 uur en zal via videoverbinding worden gehouden. Er staat geen eindtijd op de agenda. Aansluitend vergaderen de 19 ministers van de eurozone zolang als nodig. Ook morgenavond vergadert de Eurogroep.

Donderdag is er een nieuwe videotop over de coronacrisis met EU-leiders. De Europese Commissie hoopt dat vandaag en morgen de ministers van Financiën het eens worden over een pakket maatregelen, zodat de EU-leiders daar donderdag over kunnen beslissen.

Europese Commissie neemt maatregelen

De Europese Commissie neemt verschillende stappen om landen te helpen in de crisis. Zo is er een noodfonds van 37 miljard euro geactiveerd voor gezondheidszorg en hulp aan bedrijven. Dat wordt uitgebreid met 25 miljard euro aan investeringen. 

De 'slotregels' voor de luchtvaart worden tijdelijk opgeschort, wat de luchtvaartsector meer lucht moet geven. Ook kunnen de EU-landen straffeloos leningen aan bedrijven subsidiëren en mogen ze staatsgaranties geven op bankleningen aan bedrijven. De maatregelen moeten ervoor zorgen dat bedrijven voldoende liquiditeit houden om hun betalingsverplichtingen te kunnen nakomen.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van