Economie

Commissie wil begrotingsregels opzij zetten vanwege coronacrisis

20 maart 2020 20:43 Aangepast: 20 maart 2020 21:14
Ursula von der Leyen, de voorzitter van de Europese Commissie. Beeld © AFP

De Europese Commissie stelt de EU-lidstaten voor de huidige EU-begrotingsregels los te laten zodat de regeringen 'zo veel als nodig is in hun economieën kunnen pompen'. De lidstaten moeten het voorstel nog wel goedkeuren.

Daarvoor wil voorzitter Ursula von der Leyen een speciale 'ontsnappingsclausule' activeren. Ze zegt dat in een video die de commissie zojuist heeft vrijgegeven. "Dit hebben we nog nooit eerder gedaan", aldus de Duitse over het voorstel 'als antwoord op de pandemie'.

Volgens de Commissie is de coronacrisis zo ernstig, dat het gerechtvaardigd is om de clausule in werking te laten treden

Strenge regels

De regels voor de nationale begrotingen zijn vastgelegd in het zogeheten Stabiliteits- en Groeipact (SGP). Daarin staat dat het begrotingstekort van een lidstaat niet boven de 3 procent van het bruto nationaal inkomen (bni) mag zijn, en de staatsschuld niet meer dan 60 procent van het bni.

Een land kan worden beboet als het zich niet aan de regels houdt. Nederland was tot nu toe altijd fel voorstander van het handhaven van deze regels.

Tekorten lopen snel op

Door de onvoorziene miljardenuitgaven om de crisis te bestrijden lopen de tekorten en schulden in de eurolanden snel op. 

Nederland, dat 45 tot 65 miljard wil bijlenen, kan zich dat overigens wel permitteren met een staatsschuld die veel lager dan de Europese eis ligt. 

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Staat gaat flink bijlenen: 45 tot 65 miljard euro in drie maanden

37 miljard euro noodfonds

Vanuit de Commissie zelf is er een bedrag van 37 miljard euro voor gezondheidszorg, hulp aan bedrijven en om ontslagen te voorkomen. Dat werd eerder deze week al aangekondigd, en is een uitbreiding van 25 miljard die vorige week aan investeringen werd beloofd. 

Door de corona-uitbraak zijn hele sectoren zoals de luchtvaart en horeca lamgelegd, liggen fabrieken stil, gaan bedrijven failliet en staan werknemers op straat. De commissie zegt nu 'te leveren' na haar belofte om "alle beleidsinstrumenten te gebruiken om de lidstaten te steunen om hun burgers te beschermen en de zware sociaal-economische gevolgen van de pandemie te verzachten".

Opschorten luchtvaartregels

Eerder vandaag werd al bekend dat lidstaten op hun beurt willen dat de zogenoemde 'slotregels' voor de luchtvaart in de EU worden opgeschort. Die regels dicteren dat luchtvaartmaatschappijen 80 procent van de aangevraagde landingen en take-offs ook uitvoeren. Daardoor komen maatschappijen nu nog meer in de problemen.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Zo werkt het ECB-steunprogramma van 750 miljard euro

Soepeler met staatssteun

De Commissie besloot gisteren al dat EU-lidstaten bedrijven in nood door de coronacrisis tot 800.000 euro aan directe subsidies of belastingvoordelen mogen geven zonder dat Brussel dit als staatssteun beschouwt. De tijdelijke versoepeling van de EU-regels gelden tot eind december. 

Ook kunnen de EU-landen straffeloos leningen aan bedrijven subsidiëren en mogen ze staatsgaranties geven op bankleningen aan bedrijven. De maatregelen moeten ervoor zorgen dat bedrijven voldoende liquiditeit houden om hun betalingsverplichtingen te kunnen nakomen.

Ten slotte versoepelt Brussel voor dit jaar de regels voor kortetermijn-exportkredietverzekeringen.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van