Economie

Accountant flest verzekeraar; moet 300.000 euro terugbetalen

19 maart 2020 15:37 Aangepast: 19 maart 2020 17:35
Een accountant tikte tonnen binnen door te doen alsof hij niet kon werken. Beeld © ANP

​​​​​​​Een accountant die jarenlang ten onrechte forse uitkeringen wegens arbeidsongeschiktheid opstreek, moet zijn verzekeraar 300.000 euro terugbetalen. Ook is hij op een zwarte lijst gezet.

Dat blijkt uit een gisteren openbaar geworden uitspraak van de rechtbank Midden-Nederland in Lelystad.

Ziek

De man was directeur en mede-eigenaar van een accountantskantoor. Eind 2014 moest hij daarmee stoppen, omdat er bij hem een hersentumor werd ontdekt waarvoor hij moest worden geopereerd.

Omdat de man een arbeidsongeschiktheidsverzekering had afgesloten bij Achmea-dochter Interpolis, kreeg hij vanaf dat moment een uitkering.

Vermoeidheid

Gelukkig verliepen de operatie en het herstel gunstig. Tegenover een vertegenwoordiger van Achmea beweerde de man echter jarenlang dat hij last bleef houden van extreme vermoeidheid en uitvalsverschijnselen, waardoor hij arbeidsongeschikt zou zijn.

Hij vertelde zijn post niet meer te kunnen lezen, moeite te hebben met autorijden, en na twee uur werk een volle dag te moeten herstellen. Zo bleef zijn uitkering doorlopen.

Tot juni 2017. Toen werd Achmea getipt dat de man al sinds september 2015 voltijds en zonder ziekmeldingen in dienst was bij een groot accountantskantoor. De accountant bleek inderdaad te werken als director met doorgroeimogelijkheid naar partner, tegen een salaris van 118.000 euro per jaar.

Terugbetalen

Niet alleen draaide Achmea daarop de geldkraan dicht; de verzekeraar stapte eveneens naar de rechter om de betaalde uitkeringen en de ten onrechte vrijgestelde premies op te eisen.

Voor de rechtbank stelde de man dat hij wél recht had op de uitkeringen, omdat hij in zijn nieuwe baan niet hetzelfde werk verrichtte als vroeger. Bovendien zou zijn nieuwe salaris veel lager zijn geweest dan zijn oude verdiensten; een half miljoen euro per jaar.

Gehakt

Ten slotte beweerde de man zijn nieuwe werkzaamheden nooit opzettelijk verzwegen te hebben. Hij zei in de veronderstelling te hebben geleefd dat Achmea hiervan door de behandelend artsen op de hoogte was gesteld.

De rechter maakte gehakt van het verweer, en oordeelde dat de man zijn verzekeraar jarenlang opzettelijk en structureel heeft misleid. Hij moet Achmea 278.000 euro aan uitkeringen, 15.000 euro aan premies en 8000 euro aan proceskosten betalen.

Integriteit

Ook vond de rechtbank het niet disproportioneel dat verzekeraar de accountant op een zwarte lijst zette, waardoor hij moeilijker een betaalbare verzekering zegt te kunnen vinden.

Volgens de rechter behoorde de man als accountant - 'een beroep waarin integriteit hoog in het vaandel staat'-  te weten dat op misleiding sancties staan.

Ander kantoor

De man zou inmiddels niet meer voor het grote accountantskantoor werken, maar als zzp-er voor een ander kantoor. Zijn advocaat Agnes Koert zegt niet inhoudelijk op de zaak te kunnen ingaan, maar geeft wel aan dat haar cliënt tegen de uitspraak niet in hoger beroep is gegaan.

Woordvoerder Joost van Buchem van Achmea-dochter Interpolis kan ‘wegens privacyoverwegingen’ niets over de zaak zeggen.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van