Ga naar de inhoud
Economie

VS pompen zeker 1 biljoen dollar in economie om coronavirus

Minister van Financiën Steven Mnuchin en president Donald Trump. Beeld © ANP

De Amerikaanse overheid overweegt een economisch stimuleringsplan van zeker 1 biljoen dollar. Volgens minister van Financiën Steven Mnuchin ligt er een voorstel op tafel waarmee 1000 miljard dollar in de economie wordt geïnjecteerd.

Dat zei hij na afloop van een overleg met Republikeinse senatoren. Volgens Mnuchin gaat het om een combinatie van leningen, een combinatie van direct geld dat aan Amerikanen wordt overgemaakt en een combinatie van noodkredieten voor kleinere bedrijven.

Ingewijden meldden eerder aan persbureau Bloomberg dat een noodplan van zeker 1 biljoen tot wel 1,2 biljoen dollar klaarligt om de negatieve effecten van het nieuwe coronavirus in te dammen. Mnuchin wil volgende maand zeker 250 miljard dollar aan noodsteun overmaken aan Amerikanen. Een maand later zou een soortgelijk bedrag moeten volgen, als de economie dan nog steeds worstelt met de gevolgen van de coronacrisis.

1000 dollar per Amerikaan

In Washington wordt momenteel beslist over een steunpakket van zeker 850 miljard dollar. Onderdeel van dat pakket maatregelen is een betaling van 1000 dollar aan door de crisis gedupeerde Amerikanen.

De Canadese overheid beloofde op zijn beurt om op woensdag met een "significant noodplan" te komen, zo beloofde premier Justin Trudeau. De maatregelen moeten er voor zorgen dat de economie van Canada niet in een recessie belandt. Ondertussen beloofde de Britse overheid 330 miljard pond aan gegarandeerde leningen aan bedrijven.