Ga naar de inhoud
Economie

Hamsterwoede bij consument zorgt voor recordomzet supermarkten

Hamsterwoede in Dordrecht Beeld © ANP

Het mag niet van premier Mark Rutte, maar toch zijn we massaal aan het hamsteren geslagen. De supermarkten zijn deels leeg, maar de kassa's rinkelen. In een week tijd kochten we voor bijna 1 miljard euro aan zeep, toiletpapier, vers en houdbaar eten in.

Volgens onderzoeksbureau Nielsen gaven Nederlanders alleen in de kerstweek van 2017 meer uit. De omzet lag een derde hoger dan in dezelfde week vorig jaar.

Om te voorkomen dat er een tekort ontstaat, hebben sommige winkels al een limiet op bepaalde producten ingevoerd. Het gaat dan bijvoorbeeld om paracetamol.

Toch ontstaan er problemen. Op social media melden mensen dat ze bijvoorbeeld geen zuigelingenmelk meer kunnen krijgen. Mensen in de zorg meldden dat ze 's avonds na een drukke dag naar huis gaan en zelfs geen yoghurt meer te krijgen is.

 

Hamsterwoede
Lees ook:
Hamsterwoede duurt voort: limiet voor producten, distributie op volle toeren

Overwerk in distributiecentra

De ongeveer vijftig distributiecentra van supermarkten in Nederland draaien momenteel op maximale capaciteit om de tekorten aan voorraden in de Nederlandse supermarkten aan te vullen. Er worden honderden extra vrachtwagens ingezet om de winkels van producten te voorzien, zei directeur Marc Janssen van het Centraal Bureau Levensmiddelenhandel (CBL).

Premier Rutte vroeg de Nederlanders eerder om niet te hamsteren. Dat is niet alleen onnodig, het treft ook 'mensen die hard voor ons aan het werk zijn' en na een lange dag de schappen leeg aantreffen, zegt hij. "Hamsteren is ook niet zo aardig."

Dit is een artikel van