Ga naar de inhoud
Economie

Ontslag na grove seksuele opmerkingen: 'Kom ons pijpen in de koelcel'

Leids farmabedrijf vond seksuele opmerkingen niet grappig. Beeld © ANP

Een Leids farmabedrijf mag een medewerker ontslaan wegens het maken van grove seksuele opmerkingen tegen een vrouwelijke collega. Volgens de man waren de opmerkingen grappig bedoeld, en pasten zij in de bedrijfscultuur.

De medewerker werkte sinds 2015 voor het Leidse farmaceutische bedrijf Hal Allergy als inpakker op de afdeling Verzending, waar nog vijf andere mensen werkten.

Afgelopen herfst diende de enige vrouw op de afdeling een klacht in tegen de man en een collega, wegens seksuele intimidatie. Een andere collega diende een klacht tegen hen in wegens pesten.

In de koelcel

Tijdens het onderzoek dat het farmabedrijf daarop instelde, erkende de man regelmatig seksueel getinte opmerkingen te maken. Volgens hem zouden die echter passen in de bedrijfscultuur. Zo ontkende hij niet te hebben gezegd: 'Ga mee naar de koelcel om ons om de beurt te pijpen.'

Volgens de vrouwelijke collega zou hij onder meer ook hebben gezegd: 'Ik kan je zo bij je kut grijpen'. En toen de vrouw uiteindelijk een klacht indiende, zou hij hebben gedreigd haar 'mee te slepen, diep de afgrond in'.

Grenzeloze cultuur

De onderzoekscommissie vond geen bewijs voor een groot deel van de vermeende seksuele opmerkingen en agressieve gedragingen van de werknemer.

Maar vooral op basis van hun reacties tijdens het onderzoek oordeelde de commissie wel dat de man en zijn collega 'aanjagers' waren van 'een grenzeloze cultuur op de afdeling, waarbinnen grensoverschrijdend gedrag kan gedijen'.

Grappige sfeer

Zo had de man gesteld dat hij het uitwisselen van opmerkingen als 'kom op mijn lul springen' en 'ik ga je in je reet neuken' passend vond binnen de bedrijfscultuur bij Hal Allergy.

Volgens hem klinken dergelijke opmerkingen 'wellicht hard', maar moeten ze worden beschouwd in de context van de 'grappige' sfeer van het moment.

Zijn werkgever denkt daar anders over. Uit de website van Hal Allergy blijkt dat de bedrijfscultuur volgens het farmabedrijf zelf wordt gekenmerkt door 'ondernemerschap en een vriendelijke en behulpzame sfeer'.

Arbeidsongeschikt

Ook zag de werknemer niets verkeerd aan de opmerking 'je hebt nog geen kinderen gebaard, dus je zal wel lekker strak zijn van onderen'. Hij stelde dat meer collega's zich zo uitlieten, en dat ook de klagende collega grofgebekt was.

Volgens de man had de vrouwelijke collega, die overigens arbeidsongeschikt raakte, geen last van de opmerkingen gehad.

Naar de rechter

Zijn werkgever vond de opmerkingen niet grappig, en stapte naar de rechter om de arbeidsovereenkomst te ontbinden. Uit een onlangs openbaar geworden uitspraak blijkt dat de kantonrechter in Leiden ook vindt dat het gedrag van de man ontoelaatbaar is, en reden voor ontslag.

Omdat de medewerker zelf blijft volhouden dat er niets mis is met zijn gedrag, hoeft het bedrijf hem geen tweede kans te geven. Het farmabedrijf mag de man begin april op straat zetten.

Transitievergoeding

Omdat onder meer de rol van aanjager niet te bewijzen is en het ook niet aannemelijk werd dat de man kwade bedoelingen had, moet Hal Allergy hem wel een reguliere afkoopsom betalen. Die transitievergoeding bedraagt 4180 euro.

Het Leidse farmabedrijf laten weten niet te willen reageren op de zaak. "Wij geven geen commentaar." De advocaat van de werknemer was onbereikbaar.