Economie

Wall Street keldert 13 procent, grootste val sinds krach van 1987

16 maart 2020 21:46 Aangepast: 14 mei 2020 20:41
Ontzetting bij beurshandelaren. Wall Street gaat verder onderuit. Beeld © AFP

Het was een dramatische dag op de Amerikaanse beurzen vandaag. De Dow Jones index daalde 3000 punten (13 procent). Dat is, procentueel gezien, de sterkste daling sinds de beurscrash van oktober 1987. Volgens president Trump kan de VS in een recessie komen.

De Dow Jones index komt uit op 20188 punten, dat is het niveau waar we in februari 2017 ook stonden. In minder dan zeven weken tijd zijn er 9400 punten, oftewel 32 procent, vanaf gegaan.

De brede S&P 500 verliest vandaag 12 procent en de Nasdaq 12,3 procent.

Alle drie de indexen sluiten vrijwel op bijna het laagste punt van de dag. Dat belooft weinig goeds voor morgen.

Erger dan Black Thursday

De daling van vandaag is een grotere procentuele daling dan die van de beurscrash op Black Thursday in 1929. Alleen op Black Monday in 1987 verloor de Dow meer.

Vorige week donderdag kelderde de Dow ook al fors, die teruggang staat nu op de zesde plek van sterkste procentuele dalingen ooit.

Miniatuurvoorbeeld
Zie ook:

Beursjaar verloopt dramatisch na periode van ongebreideld optimisme

'Recessie'

Wall Street begon al meteen flink lager. De handel in de S&P 500 werd al snel korte tijd stilgelegd, omdat deze met 7 procent was gedaald. Tegen het eind van de sessie gooiden opmerkingen van president Trump extra roet in het eten. Volgens hem kan het ergste deel van de uitbraak van het coronavirus tot augustus aanhouden.

Trump zei ook dat de VS mogelijk in een recessie komt.

Fed

Afgelopen vrijdag stegen de koersen op Wall Street nog met 9 procent, maar die winst is nu ruimschoots weggevaagd. De drastische stappen van de Fed, de Amerikaanse bank, konden beleggers niet overtuigen, integendeel.

De Fed verlaagde de rente met een vol procentpunt tot tussen de 0 en 0,25 procent en haalt het opkoopprogramma van obligaties weer van stal.

Het was voor de tweede keer in korte tijd dat de Fed de rente onverwacht verlaagde.

Paniek-index nog nooit zo hoog

De VIX-index, ook wel paniekbarometer genoemd, staat op het hoogste punt ooit: boven de 82. Daarmee staat de VIX-index hoger dan tijdens de financiële crisis van 2008. Normaal staat de index rond de 15.

De VIX-index meet de verwachte beweeglijkheid van de beurs in de komende 30 dagen, gebaseerd op optieprijzen.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van