Economie

Rutte in speech: we laten ondernemers niet in de steek

16 maart 2020 19:19 Aangepast: 16 maart 2020 21:26
Premier Mark Rutte tijdens zijn speech. Beeld © RTL Nieuws

Het kabinet zal er alles aan doen om de Nederlandse ondernemers te ondersteunen. Dat zei premier Rutte vanavond bij een speech. Met concrete nieuwe maatregelen om dat te doen kwam hij echter niet.

"We kunnen onze ogen niet sluiten voor de economische gevolgen van deze crisis", zei de premier in een toespraak vanuit zijn werkkamer in het Torentje.

"Veel mensen maken zich zorgen over hun baan. Voor heel veel bedrijven, groot en klein, is dit een extreem moeilijke periode. Heel veel ondernemers staan ineens met hun rug tegen de muur."

Bloemenkweker en koffietentje op de hoek

Rutte gaf een aantal voorbeelden: "De mevrouw van het koffietentje op de hoek, de bloemenkweker, de transportondernemer, de zzp’er, maar het geldt ook voor nationale iconen als KLM. Mijn boodschap aan de ondernemers van Nederland en hun werknemers is deze: het kabinet zal doen wat nodig is om u te steunen."

In Den Haag wordt 'alles op alles gezet' om ervoor te zorgen dat bedrijven niet omvallen door wat er nu gebeurt en dat mensen hun baan niet verliezen, zo zei Rutte. "Het zal hoe dan ook een moeilijke tijd worden, maar we laten u niet in de steek."

Het kabinet kwam al eerder met werktijdverkorting voor bedrijven die het moeilijk hadden. Voor een periode van 2 tot 24 weken kan tijdelijk ww worden aangevraagd. Dat is intussen aangevraagd door 27.000 bedrijven, voor in totaal 380.000 werknemers, werd vandaag bekend.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Arbeidstijdverkorting voor getroffen bedrijven

Steunpakket op komst

Op andere maatregelen wordt nog gebroed. Kabinet, werkgevers en vakbonden zijn het 'in grote lijnen' eens over een groot steunpakket voor bedrijven en zelfstandigen die hard worden geraakt door de coronacrisis, zei voorzitter Hans de Boer van VNO-NCW vandaag na afloop van een gesprek met FNV en betrokken ministers.

Hoe het pakket er precies uit komt te zien, is nog niet duidelijk. Te denken valt aan liquiditeitssteun voor bedrijven en inkomensondersteuning voor zzp'ers. Later deze week wordt daar meer over bekendgemaakt, aldus minister Wouter Koolmees (Sociale Zaken en Werkgelegenheid).

Wat De Boer betreft moeten de maatregelen ervoor zorgen dat geen enkel bedrijf door de coronacrisis failliet gaat, en dat er geen banen verloren gaan. Zo stellig was Koolmees niet, maar hij benadrukt dat het kabinet in deze 'uitzonderlijke omstandigheden' bereid is tot verregaande maatregelen.

Land niet op slot

Het was voor het eerst sinds 1973 dat een premier het land toesprak in een tv-speech. Toen gaf minister-president Joop den Uyl een toespraak over de oliecrisis.

Rutte legde bij zijn speech ook nog uit waarom het land niet op slot gaat, zoals verschillende andere landen hebben gekozen.

"Het land op slot doen kan op het oog aantrekkelijk lijken, maar deskundigen wijzen erop dat het bepaald geen kwestie van dagen of weken zou zijn. In dat scenario zouden we ons land feitelijk een jaar of zelfs langer moeten platleggen, met alle gevolgen van dien. En als het praktisch al zou kunnen, om mensen zo lang alleen met toestemming hun huis uit te laten komen, dan nog kan het virus meteen weer de kop opsteken als de maatregelen worden ingetrokken", legde de premier uit.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van