Ga naar de inhoud
Economie

Primeur: meer stroom opgewekt uit duurzame bronnen dan uit steenkool

Overslag van steenkool in het Westelijk Havengebied van Amsterdam. Beeld © ANP

Voor het eerst is de productie van elektriciteit uit hernieuwbare bronnen groter dan die uit steenkool. Ook wekten we vorig jaar een recordhoeveelheid stroom op in ons land.

De Nederlandse productie van elektriciteit steeg in 2019 naar 121 miljard kilowattuur (kWh). Dat is een toename van 6 procent vergeleken met het jaar ervoor, meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek dinsdag.

Opvallende verschuivingen

Hoewel het gebruik nagenoeg gelijk bleef, zijn er opvallende verschuivingen zichtbaar bij de grondstoffen die worden gebruikt voor het opwekken van stroom.

Zo werd er aanzienlijk minder steenkool gebruikt. Het aandeel elektriciteit uit steenkool daalde van ruim 27 miljard kWh in 2018 naar ruim 17 miljard kWh vorig jaar, een afname van grofweg een derde.

Twee oorzaken 

Daarentegen steeg de elektriciteitsproductie met aardgas met ruim 20 procent naar 71 miljard kWh. Dat heeft volgens de CBS-onderzoekers twee oorzaken: de lage aardgasprijs en hoge bedrijfskosten voor CO2-emissierechten.

Doordat aardgas het aandeel van steenkool opslokt, stijgt hernieuwbare energie een plek. Het opwekken van stroom uit wind, waterkracht, zon, warmte en biomassa steeg naar bijna 22 miljard kWh - waarmee het steenkool voorbijstreeft, een primeur.

CO2-uitstoot
Lees ook:
CO2-uitstoot is verder afgenomen, vooral dankzij energiebedrijven

Uitvoer naar Duitsland stijgt

Naast dat Nederland steeds meer zelf elektriciteit opwekt, werd er minder ingevoerd uit Duitsland: een daling van 21 naar 12 miljard kWh. Omgekeerd verzesvoudigde de uitvoer van Nederlandse stroom naar Duitsland.

In België is die trend juist omgekeerd, al gaat het daar met 2,8 miljard kWh om veel kleinere hoeveelheden.

Groep
Lees verder:
Groep rijke Nederlanders haalt 200 miljoen weg uit olie, gas en steenkool
Dit is een artikel van