Ga naar de inhoud
Economie

Oud-verpleegkundigen melden zich massaal ter ondersteuning zorg

Al 1.600 oud-verpleegkundigen willen de zorg ontlasten tijdens de Corona-crisis. Beeld © ANP

Oud-verpleegkundigen melden zich massaal aan bij een initiatief, dat is opgezet om de druk op de zorg als gevolg van de coronacrisis te verlichten. Inmiddels hebben zich al 1.600 mensen geregistreerd. "We hebben dit weekend nauwelijks geslapen."

Afgelopen weken zagen de docenten verpleegkunde Karin van Montfoort en Renske Verhoeven van de Hogeschool Arnhem en Nijmegen hoe de verspreiding van het coronavirus in Italië leidde tot een enorme druk op de zorg.

Zorg ontlasten

Als voormalige verpleegkundigen vroegen zij zich af hoe zij de sector in Nederland zouden kunnen ontlasten, als die situatie zich hier zou voordoen. 

Daarvoor zetten zij afgelopen vrijdag een Linkedin-groep op, waarbij oud-verpleegkundigen zich kunnen aansluiten. Via een formulier kunnen ze vervolgens aangeven wanneer zij concreet beschikbaar zijn om extra handen aan het bed te leveren.

Loopt storm

Bij de organisatie loopt het inmiddels storm. Er zijn al ruim 3.000 leden van de Linkedin-groep, bevestigt Sanne Verhoeven, die zich dit weekend aansloot bij de initiatiefneemsters.

"Veel belangrijker is dat er zich inmiddels al 1.600 mensen zich daadwerkelijk beschikbaar hebben gesteld. Via ons aanmeldingsformulier geven zij aan wanneer en hoelang zij beschikbaar zijn, en op welke uren."

Verhoeven benadrukt dat dit initiatief zich alleen richt op (oud-)verpleegkundigen. "Er zijn ook veel mensen uit andere disciplines die zich bij ons aanmelden. Dat is natuurlijk prachtig, maar hen verwijzen wij door naar andere initiatieven, zoals NLvoorelkaar, dat veel breder is."

Andere carrière

De achtergrond van de oud-verpleegkundigen die zich aanmelden, is volgens Verhoeven heel divers. "Het zijn mensen die bijvoorbeeld als manager in de zorg zijn gaan werken, of voor een andere carrière hebben gekozen. Of mensen die met pensioen zijn gegaan."

Mensen die voor een loopbaan buiten de zorg hebben gekozen, hebben in veel gevallen ook daadwerkelijk een nieuwe baan. Maar volgens Verhoeven is dat niet altijd een belemmering. "Door de aangekondigde corona-maatregelen liggen veel sectoren nu plat. Dus vanuit die sectoren kunnen ook veel mensen zich aandienen."

Ook zijn er veel werknemers in de geestelijke gezondheidszorg, waar nu minder te doen is, die zich willen inzetten voor om de zorg te ontlasten.

Nauwelijks geslapen

Toen de aanmeldingen afgelopen weekend binnenstroomden, moest de organisatie zich wel beraden op de manier waarop het aanbod moest worden verwerkt. "Dat het initiatief zo succesvol is, is natuurlijk heel mooi. Maar vervolgens was wel de vraag; hoe nu verder? We hebben dit weekend maar nauwelijks geslapen", aldus Verhoeven.

Inmiddels werkt het initiatief samen met RegioPlus, een samenwerkingsverband van veertien regionale werkgeversorganisaties in de zorg.

"Zij gaan voor ons de matching verzorgen, dus kijken hoe het aanbod aansluit bij de behoefte van ziekenhuizen en ouderenzorginstellingen. Ook gaan zij beoordelen waar de urgentie het grootste is."

Volgens Verhoeven vergt het initiatief veel van de organisatoren. "Maar het geeft ook verschikkelijk veel energie. Het is echt fantastisch om te zien hoe zoveel mensen willen helpen om te voorkomen dat er tekorten ontstaan."

Zorghart kriebelt

Oud-verpleegkundige Suzanne Koning (28) meldde zich dit weekend aan bij het initiatief, dat de zorg moet ontlasten. Zij wacht nog op het bericht, waar zij ingezet gaat worden.

"Ik ben twee jaar geleden het onderwijs en onderzoek ingegaan. Maar nu er door het corona-virus zo'n enorme druk op de zorg wordt verwacht, ging mijn oude zorghart toch weer kriebelen. Eens een verpleegkundige, altijd een verpleegkundige."

Koning werkt aan de Hogeschool Arnhem en Nijmegen (HAN), maar zegt te verwachten dat er tijd beschikbaar komt nu het onderwijs anders wordt ingericht. "Bovendien woon ik in Ede en werk ik in Nijmegen; dus er komt sowieso ook zo'n 10 uur reistijd vrij. En ook de sport en veel sociale activiteiten liggen natuurlijk stil, waardoor tijd overblijft."

Allemaal tijd die Koning kan inzetten om naast haar werk bij te springen in de zorg. "Ik verwacht zeker middag-, avond-of  weekenddiensten te kunnen gaan draaien. Wel moet ik natuurlijk zorgen dat ik zelf overeind blijf."