Economie

Forse klap voor AEX: even onder de 400 punten

16 maart 2020 09:08 Aangepast: 14 mei 2020 20:42
De koersen gaan weer flink onderuit. Beeld © Getty

De koersen op de Amsterdamse beurs krijgen weer een dreun: de AEX staat zo'n 8 procent lager en noteerde zelfs even onder de 400 punten.

Het duurde even voor er een stand was voor de AEX-index, omdat er niet voor alle fondsen meteen een koers was.

Sterkste daler in de AEX is Unibail-Rodamco-Westfield, dat belegt in winkelcentra, dat 14 procent in het rood staat. ING Bank daalt 13 procent.

Bijna alle AEX- en midkap-fondsen staan vandaag in de min. Het is voor het eerst sinds februari 2016 dat de AEX zo laag staat. De AEX-index verloor sinds eind december al een derde en in vergelijking met de top van 3,5 weken geleden al 35 procent.

Midkap

De midkap-index staat zo'n 6 procent lager, op iets boven de 600 punten. Alle midkap-fondsen staan lager, alleen Flow Traders, dat profiteert van onrust op de beurzen, staat in het groen.

Grootste verliezers in de midkap zijn Basic-Fit, dat alle fitnessclubs tijdelijk sluit, en Air France-KLM, met een min van 18 procent. De luchtvaartcombinatie rekent in de komende maanden op een capaciteit die 70 tot 90 procent lager ligt dan normaal en houdt al zijn Boeing 747's en de superjumbo's van Airbus, de A380, aan de grond.

Vanochtend gingen de Aziatische beurzen al onderuit, met verliezen van tussen de 2 en 4 procent. In Australië kelderden de koersen zelfs met bijna 10 procent.

Miniatuurvoorbeeld
Zie ook:

Amerikaanse centrale bank zet rente op bijna 0, pompt 700 miljard in economie

Fed

Gisteravond verlaagde de Fed, de Amerikaanse centrale bank weliswaar onverwacht de rente tot bijna nul, en het gaat het opkoopprogramma van obligaties weer oppakken, maar dat maakt nog geen indruk.

Beleggers wachten tot overheden de economie gaan stimuleren en ze kijken uit naar het moment dat het coronavirus onder controle is, zegt Ralph Wessels van ABN Amro in RTL Z Voorbeurs.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van