Economie

ECB houdt rente gelijk, maar komt met uitgebreid coronapakket

12 maart 2020 14:07 Aangepast: 12 maart 2020 14:30
ECB-baas Christine Lagarde. Beeld © EPA

De Europese Centrale Bank (ECB) neemt een fors pakket aan maatregelen om de coronacrisis te lijf te gaan. Banken kunnen goedkoper geld lenen en de ECB pompt miljarden extra de economie in door meer obligaties op te kopen. De rente wordt - enigszins verrassend - niet verlaagd.

Dat heeft de ECB zojuist bekendgemaakt.

Goedkoper lenen

De eerste maatregel die de ECB neemt is dat banken meer goedkope leningen af kunnen sluiten bij de ECB. Dat geld kunnen ze daarna weer goedkoop doorgeven aan hun klanten. Banken die hier gebruik van maken krijgen zelfs geld toe om te lenen: 0,5 procent.

Daarnaast komt er nog een extra goedkope leenmogelijkheid voor banken, vanaf juni. Banken kunnen dan zeer goedkoop geldbedragen lenen van de ECB met een looptijd van een jaar. Maar alleen als dat geld uiteindelijk getroffenen van het coronavirus ten goed komt, met name het MKB.

Opkoopprogramma

Daarnaast krijgt het opkoopprogramma van bedrijfs- en staatsleningen weer een flinke slinger. De ECB heeft aangekondigd om tot het einde van dit jaar voor 120 miljard euro extra aan obligaties op te kopen.

Door het massaal opkopen van schuldpapier dalen de rentes op schuld, en wordt het dus voor zowel staten als bedrijven goedkoper om geld te lenen. De hoop is dat daardoor investeringen - ondanks tegenvallers - gewoon kunnen worden doorgevoerd.

Heeft het zin?

Maar de vraag is hoeveel de ECB in de coronacrisis nou eigenlijk kan betekenen. Het grote probleem met de coronacrisis is namelijk dat in veel sectoren opeens de vraag wegvalt en in andere sectoren het aanbod.

Zo kunnen fabrieken bijvoorbeeld niet draaien omdat de bevoorrading uit China of Italië stilligt: een aanbodprobleem. Aan de andere kant lijden bedrijven juist omdat consumenten het laten afweten: denk aan vliegmaatschappijen, winkels, hotels en ga zo maar door.

Aan die onderliggende problemen, kan de ECB maar weinig doen. "Er is erg weinig wat de ECB daadwerkelijk kan doen om de economische impact te verzachten", schrijft ING-econoom Carsten Brzeski. "Zelfs goedkoper geld alleen zal niet werken."

Beleggers teleurgesteld

Het lijkt erop dat financiële markten op meer hadden gehoopt. De AEX - die toch al aan een slechte dag bezig was - zakte na publicatie van het besluit nog verder weg. De hoofdgraadmeter in Amsterdam zag het verlies oplopen van -6 procent naar -7,8 procent.

"De ECB 'underdelivers', in de zin dat er op meer stimulering was gerekend", aldus beurscommentator Jacob Schoenmaker. "Maar het rentebesluit valt me mee in de zin dat ik denk dat een nog negatievere rente zeker voor Nederland averechts zou uitwerken."

"Wel koopt de ECB voor een extra euro 120 miljard aan leningen en dan met name bedrijfsleningen. Ook daar kun je je afvragen wat de zin er van is, want het is niet zo dat bedrijven klaagden over hoge rentelasten. Maar goed, ze moesten ook gegeven de hooggespannen verwachtingen wel iets doen. Dit is het dan en de beurs staat alleen maar nog lager", concludeert Schoenmaker.

Overheden moeten portemonnee trekken

De coronaschok zal vooral via fiscaal beleid, staatsgaranties op leningen, overbruggingskredieten en zaken als deeltijd-ww moeten worden opgevangen, aldus Brzesky. Met andere woorden: overheden moeten aan de slag.

Die doen dat overigens ook al. Zo kunnen bedrijven in Nederland al deeltijd-ww voor hun personeel aanvragen als er door het coronavirus tijdelijk te weinig werk is om iedereen aan de slag te houden.

Minister Hoekstra van Financiën kondigde deze week al aan alle noodzakelijke maatregelen te willen nemen om de crisis het hoofd te bieden.

RTL Z

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van