Economie

Corona-update: besmetting Groningen en uitbraak is pandemie

11 maart 2020 20:58 Aangepast: 12 maart 2020 09:37
Een vrouw in Milaan fietst met een mondkapje op. Beeld © ANP

De uitbraak van het coronavirus blijft een flinke impact hebben op de economie, zowel in Nederland als de rest van de wereld. Een update.

Twee inwoners van de provincie Groningen zijn besmet met het coronavirus. Dat meldt de GGD Groningen woensdagavond. Het zijn de eerste twee besmettingen in deze provincie. Noord-Brabant zit ondertussen zo goed als op slot.

Nederlandse ondernemers ondervinden ook hinder van het virus. Het kabinet hoopt hen tegemoet te komen door garant te gaan staan voor leningen. Ook zzp'ers lopen klussen mis, maar lijken voorlopig hun eigen boontjes te moeten doppen.

Werktijdverkorting

Bijna 1700 bedrijven voelen zich zo gehinderd, dat ze werktijdverkorting hebben aangevraagd voor hun personeel. Van die aanvragen zijn er inmiddels 329 toegewezen, meldt het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid. Over 1238 aanvragen moet nog worden beslist.

De Tweede Kamer sluit voorlopig trouwens ook zijn deuren voor bezoekers. Het goede nieuws? Het is lekker doorblazen op de Nederlandse snelwegen deze week.

Bedrijven nemen maatregelen

Steeds meer bedrijven nemen maatregelen om de verdere verspreiding van Covid-19 te voorkomen.Chipmaker NXP doet een koortsmeting bij zijn personeel en Google vraagt zijn personeel om thuis te werken.

Ondertussen schrappen meer luchtvaartmaatschappijen in hun capaciteit. Het Amerikaanse Delta Airlines denkt zeker 10 tot 15 procent van de geplande binnenlandse vluchten niet uit te voeren. Op trans-Atlantische routes gaat het om 15 tot 20 procent.

Italië trekt 25 miljard euro uit

Italië trekt 25 miljard euro uit om de negatieve gevolgen van de coronacrisis te bestrijden. Het land is hard getroffen door het virus.

'Officieel pandemie'

De baas van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO), Tedros Adhanom Ghebreyesus, heeft de uitbraak van het nieuwe coronavirus bestempeld als een pandemie.

De Europese aandelenbeurzen zijn woensdag dan ook met verliezen de handel uitgegaan.

De hoop is dat de Europese Centrale Bank (ECB) donderdag met extra stimuleringsmaatregelen komt om economische tegenspoed verder te voorkomen.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van