Ga naar de inhoud
Economie

Italië trekt 25 miljard uit om coronacrisis te bestrijden

premier Giuseppe Conte Beeld © Getty

Italië trekt 25 miljard euro uit om de negatieve gevolgen van de coronacrisis te bestrijden. De Italiaanse premier Giuseppe Conte kondigde dat vanmorgen aan. Ongeveer de helft ervan komt meteen beschikbaar en wordt gebruikt om de capaciteit van de medische zorg uit te breiden en bedrijven en personen die in financiële problemen komen te ondersteunen.

Minister Roberto Gualtieri van Financiën, die samen met premier Conte het nieuws bekendmaakte, zei dat maximaal 20 miljard euro van het totale bedrag wordt betaald door de staatsschuld te verhogen. Met andere woorden: het geld moet worden geleend.

Van 7,5 miljard naar 25 miljard euro

Hij zei ook dat voor een deel van het bedrag gebruikt kan worden gemaakt van Europese middelen. Dat verlicht de impact op de Italiaanse staatskas, zo zei de minister.  

In de 25 miljard zit al het bedrag dat eerder deze week werden toegezegd door de Italiaanse regering. Dat was aanvankelijk 7,5 miljard euro. Later werd er gesproken van 10 miljard euro. En is nu dus uitgekomen op 25 miljard euro.

Geen banenverlies

Hoe het geld precies besteed gaat worden, wordt morgen besloten door de Italiaanse regering.  "We focussen ons op de werkgelegenheid. Niemand mag zijn baan verliezen vanwege het coronavirus", zo zei de minister.  

Het gaat volgens Gualtieri bijvoorbeeld om het steunen van bedrijven en families via het bancaire systeem. Mensen met een inkomen tot 30.000 euro kunnen de aflossing van hun hypotheek tijdelijk opschorten. Dat geldt ook voor bedrijfsleningen.

Mogelijk wordt ook het innen van belastingen uitgesteld en kan de energierekening later worden betaald. Ook komt er steun voor mensen die werken, maar nu hun kinderen thuis hebben omdat de scholen gesloten zijn.

Blij met Europa

Premier Conte was te spreken over de hoe de Europese Unie Italië bijstaat. "Ik ben tevreden over hoe we er op Europees niveau aan werken", zo zei hij.

Voorzitter Ursula von der Leyen van de Europese Commissie maakte gisteren bekend dat de EU ook 25 miljard euro uittrekt om de klap van de coronacrisis op te vangen. 

De Duitse bondskanselier Angela Merkel zei woensdag dat wat bestrijding van het coronavirus betreft ze uit wil geven 'wat nodig is' en dat er dus geen maximum is gesteld. "We doen er alles aan om hier doorheen te komen", zo zei ze. "En vervolgens kijken we wat dat betekent voor de begroting."