Economie

Geen Nederlandse paasbloemen bij de paus dit jaar: 'Enige juiste beslissing'

11 maart 2020 12:31 Aangepast: 11 maart 2020 16:11
Bloemversieringen op het Sint Pietersplein tijdens de paasviering. Beeld © Paul Deckers

Al jaren is Paul Deckers verantwoordelijk voor de kleurrijke bloemenzee op het Sint Pietersplein in Rome, tijdens de paastoespraak van de paus. Over een maand zou hij voor de 35e keer afreizen. Zou, want het coronavirus heeft roet in het eten gegooid.

Balen, natuurlijk, maar Deckers is er vooral nuchter onder. "Het was de enige juiste beslissing. Gezien de impact van het virus moet je geen risico nemen", zegt hij tegen RTL Z.

Een beetje een gekke situatie is het wel voor de meester bloemsierkunstenaar. "Drie weken geleden maakten we nog de hoofdbloem bekend voor dit jaar, de Anthurium. Nu zitten we in een totaal andere situatie. Maar uiteindelijk gaat het om zekerheid en gezondheid, niet om er per se erbij te zijn."

'Niet te moeilijk over doen'

Jaarlijks reist Deckers met een team van 25 vrijwilligers en arrangeurs af naar de Italiaanse hoofdstad. Alleen al daarom was het verstandig om af te zeggen, vindt Deckers. "Anders kom je terug en moet bij wijze van spreken de helft van de mensen in quarantaine."

Zijn team is niet boos dat ze dit jaar niet afreizen naar Italië. "Iedereen zegt dat het een wijs besluit is. Het beste besluit, naar mijn idee. Het gaat om bloemen hè, als je dat in groter perspectief bekijkt: de mensen die sterven, de economische gevolgen. Dan moeten we er eigenlijk niet te moeilijk over doen."

De bisschop van Rotterdam zegent de bloemen voor een 'behouden vaart'. De bisschop van Rotterdam zegent de bloemen voor een 'behouden vaart'.

In bloei

Wat doet Deckers nu met al het materiaal dat niet in Rome gebruikt gaat worden?

Jaarlijks gaat er zo'n 30 ton aan materiaal mee: tienduizend snijbloemen, tussen de dertig- en veertigduizend bolbloemen, struiken en zelfs bomen. "De snijbloemen zijn nog niet gesneden, dus daar kunnen we wel een andere bestemming voor vinden", zegt Deckers.

"De bolbloemen zoals narcissen en hyacinten, hebben we in november opgekweekt. Die worden nu in bloei getrokken zoals dat heet. Hopelijk kunnen die ergens anders heen, daar kan ik nu nog geen uitspraken over doen."

Niet noemenswaardig

Hoe de reiskosten geregeld gaan worden, daar moet Deckers nog over nadenken. "Vliegtickets en hotelovernachtingen hadden we al geregeld. Hopelijk kunnen die tickets verzet worden naar later, dat zou het allerbeste zijn."

Levert het coronavirus hem op deze manier een financiële strop op? "Nogmaals, dat is eigenlijk niet noemenswaardig als je het vergelijkt met wat sommige mensen erdoor meemaken. Vooralsnog merk ik verder gelukkig nog niks van het virus; hopelijk hebben ze het snel onder controle."

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore