Economie

Brussel maakt 25 miljard vrij om klap coronavirus op te vangen

10 maart 2020 21:55 Aangepast: 11 maart 2020 08:04
Commissievoorzitter Von der Leyen tijdens een persconferentie. Beeld © EPA

De Europese Unie zet een investeringsfonds op van 25 miljard euro om de negatieve economische gevolgen van het coronavirus op te vangen.

Dat heeft voorzitter Ursula von der Leyen van de Europese Commissie zojuist bekendgemaakt op een persconferentie in Brussel.

De eerste 7,5 miljard euro komt versneld vrij voor de meest kwetsbare economieën en wordt uit bestaande EU-potjes gehaald. Hiermee hebben alle regeringsleiders van de 27 lidstaten vandaag ingestemd, meldt persbureau Reuters. De leiders overlegden via een videoconferentie.

Mkb geholpen

Het geld wordt gebruikt voor het steunen van mkb-bedrijven die in moeilijkheden zijn gekomen door het virus. Ook de zorg en de arbeidsmarkt krijgen een financiële impuls. 

"We staan klaar om alle noodzakelijke instrumenten te gebruiken", zei voorzitter Charles Michel van de Europese Raad op dezelfde persconferentie.

De EU-leiders hebben tegelijkertijd besloten de fiscale begrotingsregels en voorschriften van de Europese Unie op het gebied van staatssteun tijdelijk te versoepelen vanwege het virus, liet Michel weten. Dit om overheidsuitgaven de komende tijd te stimuleren.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Italië krijgt extra lucht bij EU-begrotingsregels om extra uitgaven coronavirus

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van