Economie

Hiswa viert 65-jarig jubileum, maar denkt nog niet aan pensioen

11 maart 2020 06:13
De Hiswa, een van de beurzen in de RAI. Beeld © Hiswa

Hippe sloepen, stoere zeiljachten en snelle speedboten. Bezoekers van de Hiswa kunnen zich de komende dagen weer vergapen aan alles wat de Nederlandse watersportbranche te bieden heeft. "Het mag allemaal wat groter en luxer dit jaar."

De grootste watersportbeurs van Nederland opent voor de 65ste keer haar deuren. Op een totale oppervlakte van tien voetbalvelden tonen een kleine 200 exposanten hun nieuwste schepen. Er liggen er een stuk of 350, van opblaasbootjes tot luxejachten van 38 voet (bijna 12 meter). "En alles ertussenin", vertelt beursmanager Gertjan Roos. "Maar we focussen ons op schepen van rond de tien meter."

Veel sloepen

Ook dit jaar zijn de populaire sloepen weer goed vertegenwoordigd, maar hebben de exemplaren van zes à zeven meter plaatsgemaakt voor hun grotere broers. "Het mag allemaal wat luxer", zegt Roos. "Mensen hebben meer te besteden. De sloepen en tenders hebben een cabine, een extra koelkast en bieden meer comfort."

Daar waar de automotive in de ban is van elektrisch rijden, is de motorbotenbranche dat van elektrisch varen. "Overal zie je dat aanbieders een elektrische variant aanbieden", zegt de beursmanager. Maar ook nieuwe spelers, zoals het Friese Besla, proberen met elektrische schepen in te spelen op de stijgende vraag naar duurzaam varen.

Vergrijzing

Net als de Hiswa zelf hebben ook veel watersporters de pensioengerechtigde leeftijd bereikt, of zitten er tegenaan. Inmiddels is driekwart van de botenbezitters boven de vijftig jaar, blijkt uit onderzoek van Waterrecreatie Advies in opdracht van Rijkswaterstaat. De cijfers zijn van 2013, maar nog steeds actueel, zegt Reinier Steensma van het adviesbureau. 

De grootste redenen daarvan zijn de vergrijzing en het veranderende vaargedrag, zegt Steensma, die zelf met zijn skûtsje vanuit Friesland het IJsselmeer oversteekt voor een bezoekje aan de Hiswa. "De lange bootvakanties van weleer hebben plaatsgemaakt voor in korte vakanties en dagtochten."

Jeugd lekker maken

Ook het aantal boten neemt ieder jaar verder af, met gemiddeld één procent per jaar. Liggen er nu een kleine 200.000 schepen in het water, over dertig zijn dat er nog zo'n 150.000, verwacht de onderzoeker. Veel mensen kiezen ervoor om een boot te delen of om er eentje te huren, aldus Steensma.

Toch denkt de Hiswa er zelf niet aan om met pensioen te gaan. Om de dalende trend tegen te gaan organiseert het verschillende evenementen om jongeren kennis te laten maken met de watersport. "We gaan met ze zeilen, suppen en kanoën om ze lekker te maken", vertelt Roos, zelf fanatiek kitesurfer. "Hopelijk herinneren ze zich dat nog als ze later geld hebben."

Voorzorgsmaatregelen om coronavirus

Terwijl andere grote evenementen, zoals de Autosalon van Genève en South by Southwest (SXSW) in het Amerikaanse Austin, besloten om hun de beurs vanwege het coronavirus af te blazen of te verplaatsen, geldt dat niet voor de Hiswa. "We hebben op geen enkele manier overwogen om dat te doen", zegt Roos.

Wel neemt de beurs aanvullende voorzorgsmaatregelen om de gezondheid van de bezoekers te garanderen. "We staan in nauw contact met de GGD en het RIVM en volgen hun adviezen", aldus Roos. Zo staan overal handpompjes met desinfecterende gel, zijn extra wastafels geplaatst en is handen schudden taboe.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van