Ga naar de inhoud
Economie

Dorstige schoonmaker niet meer welkom op Schiphol

Schoonmaker dacht dat hij cola uit business lounge mocht drinken. Beeld © ANP

Een schoonmaker die een flesje cola uit de businesslounge van Schiphol dronk, mag niet meer werken voor de luchthaven. Maar volgens de man is zijn toegangspas ingenomen omdat hij als vakbondslid meedeed aan een protestactie. Hij is naar de rechter gestapt.

De man werkte sinds 2008 via schoonmaakbedrijf ISS Cleaning, onder meer als voorman op Schiphol. Begin december 2018 werd zijn toegangspas ingenomen, omdat op camerabeelden was gezien dat hij tijdens zijn werk een flesje cola had gedronken, bestemd voor leden van de Privium Lounge.

Strafbaar feit

In de brief waarmee Schiphol de pas introk, benadrukt de luchthaven dat het nuttigen van de bedrijfsvoorraad van het Privium niet is toegestaan, en kan dat worden aangemerkt als strafbaar feit.

De schoonmaker nam daar echter geen genoegen mee, en stapte naar de rechter om zijn toegangspas terug te eisen. Voor de rechter betoogde de man onder meer dat hij dacht dat hij de cola mocht drinken, omdat hij eerder wel eens van Privium-medewerkers frisdrank had gekregen.

Vaker frisdrank

Volgens hem dronken schoonmakers wel vaker met medeweten van Privium-personeel frisdrank uit de business lounge. Ook vindt hij de intrekking van zijn toegangspas, waardoor hij niet meer voor Schiphol kan werken, disproportioneel. 

Volgens de schoonmaker maakt Schiphol 'ten onrechte van een misverstand een vertrouwenskwestie', terwijl hij jarenlang uitstekend had gefunctioneerd.

Protestacties

Hij vermoedt dat de toegangsontzegging in werkelijkheid een andere reden heeft; namelijk omdat hij als actief vakbondslid in november 2018 meedeed aan een protestactie voor betere arbeidsvoorwaarden. Tijdens die acties, waarbij schoonmakers als zombies verkleed op de luchthaven rondliepen, deed hij ook publiekelijk uitlatingen.

In dat kader merkte hij op dat de camerabeelden die uit oktober stammen pas begin december werden bestudeerd. Schiphol ontkent dat zijn vakbondslidmaatschap iets met de intrekking te maken heeft.

Hoger beroep

Nadat de schoonmaker afgelopen mei zijn zaak voor de Rechtbank Noord-Holland in Haarlem verloor, ging hij in hoger beroep. Uit een arrest dat gisteren openbaar werd, blijkt dat het hof niet zo snel met Schiphol meeging als de rechtbank.

In december riep het hof de schoonmaker en Schiphol namelijk op voor een nieuwe zitting, om meer te vertellen over 'de geldende normen en praktijk rondom het drinken van frisdrank van het Privium door schoonmakers en andere werknemers op Schiphol'.

Geen schikking

Ook wilde het hof weten waarom de camerabeelden uit oktober pas in december werden bekeken. Ten slotte wilde het hof kijken of een schikking nog mogelijk was.

Advocaat Mirjam Kerkhof van Schiphol kan niet inhoudelijk op de zaak ingaan, maar laat weten dat er geen schikking is bereikt. "Daarom buigt het hof zich nu over een uitspraak." Advocaat Hanna Van Deijk van de schoonmaker was vandaag onbereikbaar voor een toelichting.