Welkom bij RTL Nieuws! Hier vind je voortaan al jouw RTL Z nieuws, actuele beurskoersen, nieuwsuitzendingen en meer.

Heb je nog vragen? Check onze FAQ.

×
Economie

Regering wil Italianen vrijstellen van aflossen hypotheek

10 maart 2020 12:31 Aangepast: 10 maart 2020 14:24
Beeld © Getty

Bedrijven en particulieren die in financiële problemen komen in Italië kunnen tijdelijk stoppen met het aflossen schulden. Het gaat met name om hypotheken, maar ook om andere lang- en kortlopende leningen. De Italiaanse regering werkt aan een noodwet, met die strekking. De overheid staat dan garant voor deze leningen.

De regeling wordt woensdag of donderdag door de regering aangenomen, zo meldt het Italiaanse persbureau ADN Kronos. Het gaat om een onderdeel van een noodwet die de economie moet redden.

Coronavirus

De Italiaanse economie wordt ongekend hard geraakt door het coronavirus. Het openbare leven ligt grotendeels stil. Dat is nodig om verspreiding van het virus te voorkomen.  

Bedrijven en particulieren die in aanmerking willen komen voor de regeling kunnen bij hun bank een aanvraag doen voor het tijdelijk opschorten van hun afbetalingen. MKB-bedrijven kunnen hypotheken en andere langlopende leningen zoals leasecontracten voor maximaal 12 maanden opschorten. De periode dat er niet betaald wordt, wordt aan het eind van de aflossingstermijn dan toegevoegd.

'Heel Italië moet thuisblijven'

Premier Giuseppe Conte heeft maandagavond alle mensen in Italië opgeroepen zoveel mogelijk thuis te blijven. Zo hoopt hij de verspreiding van het coronavirus te beperken. Alleen voor je werk en de inkoop van levensmiddelen mag je de deur nog uit. Italië telt nu 9172 mensen die besmet zijn. 463 mensen zijn overleden. 

Extra hulp voor toerisme 

De Italiaanse vereniging van banken ABI maakte gisteren al bekend dat MKB-bedrijven hun betalingen kunnen opschorten. Voor hypotheken gaat het daarbij om het aflossingsdeel. De rente moet dan wel worden betaald. 

De hypotheek zou dan verlengd worden, zodat het bedrijf meer tijd heeft voor het aflossen van de schuld.  

De regering zegt ook te werken aan plannen om bedrijven in de meest getroffen sectoren, zoals het toerisme en transport, voorlopig vrij te stellen van het betalen van belastingen en sociale premies. 

Particulieren

Vanmorgen liet de viceminister van financiën Antonio Misiani op de Italiaanse radio weten dat die hulpregeling uitgebreid wordt en ook particulieren hun hypotheekbetalingen kunnen opschorten.

 "Het moet ervoor zorgen dat bedrijven en families geld blijven houden. We overleggen nu met de centrale bank hoe de overheid hierbij garant kan staan", aldus Misiani.  

Volgens zakenkrant Il Sole 24 ore zijn er wel beperkingen. Het inkomen van een particulier die er aanspraak op wil maken mag niet hoger zijn dan 30.000 euro per jaar en hij of zij mag niet een een huis wonen dat geclassificeerd is als 'luxe'. Ook moet de hypotheek al minimaal een jaar bestaan en het geldt alleen voor het eerste huis. Vakantiehuizen vallen daar niet onder. 

 

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook

Ondernemend Italië eist ‘whatever it takes’ voor de economie

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van