Economie

Amerikaanse beurzen sluiten fors lager: tot wel 7,8 procent eraf

09 maart 2020 21:13 Aangepast: 09 maart 2020 21:40
Beeld © Getty

De belangrijkste Amerikaanse beurzen zijn in navolging van die in Europa stuk voor stuk keihard onderuit gegaan. Met koersvallen tot wel 7,8 procent kan aan het einde van de beursdag ook op Wall Street met recht gesproken worden van een historisch slechte dag.

Ook in de Verenigde Staten werden beleggers gevloerd door de combinatiestoot van de coronavirus-uitbraak en de gekelderde olieprijs. 

De breed samengestelde S&P 500 werd 7,6 procent lager gezet op 2746,15 punten en de technologiebeurs Nasdaq verloor 7,3 procent en kwam uit op 7950,67 punten.

Zwaarste klap

Maar de Dow-Jonesindex kreeg de zwaarste klap te verwerken met een verlies van maar liefst 7,8 procent naar 23.846,35 punten. Het zijn de grootste dalingen voor de belangrijkste Amerikaanse beursindexen sinds de financiële crisis van 2008.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Beurzen hard geraakt door corona en olie – wat betekent dat voor jou?

Slechte start

De beursdag in de Verenigde Staten begon maandagochtend al uitzonderlijk slecht. Op de S&P 500 was sprake van een koersval van meer dan 7 procent, waardoor de handel tijdelijk werd stilgelegd - iets wat ook al sinds 2008 niet meer was gebeurd.

Eerder was de voorbeurshandel al grotendeels stilgelegd om te voorkomen dat handelaren massaal zouden inspringen op de koersdaling die ontstond door het conflict over olieprijzen.

Mede hierdoor ontstond een uitzonderlijke run op Amerikaanse staatsleningen - die al langer als veilige haven worden gezien door beleggers. Een teken aan de wand waren de Amerikaanse staatsobligaties met een looptijd van 10 jaar. Die daalden vanochtend zelfs naar 0,318 procent - het laagste niveau ooit.

AEX keldert

Ook op de Europese aandelenbeurzen was het kommer en kwel. In Amsterdam verloor de AEX na een bloedrode dag uiteindelijk 7,7 procent. De index viel zo in één klap terug naar 490,7 punten.

Dat kwam met name door olie-aandelen Shell en SBM Offshore, die respectievelijk 17,5 en 18,4 procent aan beurswaarde verloren. De grootste klap was voor bodemonderzoeker Fugro: -26,2 procent.

Ook financiële fondsen werden hard geraakt. Zo kelderden banken ABN Amro en ING beide meer dan 14 procent. Verzekeraar Aegon verloor uiteindelijk 16,9 procent.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van