Economie

AEX sluit 7,7 procent lager na slechtste beursdag in jaren

09 maart 2020 17:56 Aangepast: 09 maart 2020 21:40
Beeld © ANP

De AEX-index is zojuist gesloten op 490,7 punten, een daling van maar liefst 7,7 procent. Het is daarmee de slechtste beursdag sinds de economische crisis in 2008.

Handelaren op de Amsterdamse beurs hebben een bloedrode dag achter de rug. De combinatie van het zich steeds verder verspreidende coronavirus en de ineengestorte olieprijs heeft stevige gevolgen voor alle Europese aandelenbeurzen, waaronder de AEX.

De belangrijkste Nederlandse beursgraadmeter kelderde na een zware beursdag met 7,7 procent, met name door olie-aandelen Shell en SBM Offshore, die respectievelijk 17,5 en 18,4 procent aan beurswaarde verloren. De grootste klap was voor bodemonderzoeker Fugro: -26,2 procent.

Ook financiële fondsen werden hard geraakt. Zo kelderden banken ABN Amro en ING beide meer dan 14 procent. Verzekeraar Aegon verloor uiteindelijk 16,9 procent.

Benzineprijs en pensioen

De drastische daling heeft misschien niet direct invloed op je wanneer je geen aandelen hebt. Wel zal je bijvoorbeeld merken dat de benzine wat goedkoper wordt. Hoe belangrijk de beurs is voor de economie - en voor jouw pensioen - lees je hieronder.

Miniatuurvoorbeeld
Lees verder:

Beurzen hard geraakt door corona en olie – wat betekent dat voor jou?

Historisch laag

Hoewel de graadmeter kortstondig de 485,7 punten aantikte, sloot de index uiteindelijk op 490,7 punten. De laatste keer dat de AEX onder 500 punten sloot was in januari 2019.

Sterker nog: de daling van vandaag zet 9 maart 2020 in het rijtje van slechtste beursdagen ooit voor de AEX.

Maar één fonds wist zich aan de malaise te onttrekken: tankoverslagbedrijf Vopak. Dat boekte gezien de verwachte toename in olieopslag als enige een plus, met een winst van 3,2 procent.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van