Economie

Wall Street stilgelegd na historisch lage opening: 7 procent eraf door olieconflict

09 maart 2020 14:37 Aangepast: 09 maart 2020 21:41
Een handelaar aan het werk op de New York Stock Exchange. Beeld © AFP

De beursweek is ook in de Verenigde Staten historisch slecht begonnen. De belangrijkste beursindexen op Wall Street openden allemaal zo'n 7 procent lager. Daarom werd de handel tijdelijk stilgelegd - iets wat al sinds 2008 niet meer is gebeurd.

De onrust is groot op de Amerikaanse financiële markten. Het besluit van Saoedi-Arabië om de olieprijs drastisch te verlagen en het steeds verder om zich heen grijpende coronavirus hebben na de Europese aandelenbeurzen ook op Wall Street grote consequenties.

Zowel de Dow Jones als technologiebeurs Nasdaq openden maandagochtend Amerikaanse tijd bijna 7 procent lager. Op de S&P 500 was zelfs sprake van een koersval van meer dan 7 procent. Hierdoor is de Amerikaanse aandelenhandel een kwartier stilgelegd - wat automatisch gebeurt bij een dergelijke uitzonderlijke koersval.

Oliebedrijven krijgen dreun

Met name de oliebedrijven zien hun koersen kelderen. Oliereus Chevron verloor bijna 15 procent en ook ExxonMobil kreeg een dreun met een daling van ruim 14 procent.

Toeleveranciers van oliebedrijven daalden ook hard, net als cruisemaatschappijen Norwegian Cruise Line (-14,2 procent) en Royal Caribbean Cruises (-17,9 procent).

Eerder was de voorbeurshandel al grotendeels stilgelegd om te voorkomen dat handelaren massaal inspringen op de koersdaling die ontstond door het conflict over olieprijzen.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Voorbeurshandel Wall Street stopgezet vanwege te grote daling

Run op staatsobligaties 

Voorbeurs ontstond er een uitzonderlijke run op Amerikaanse staatsleningen - die al langer als veilige haven worden gezien door beleggers. Hierdoor daalden alle rentes op Amerikaanse staatsobligaties (de zogeheten treasuries) onder de 1 procent.

De Amerikaanse staatsobligaties met een looptijd van 10 jaar daalden vanochtend zelfs naar 0,318 procent - het laagste niveau ooit. Dat merken ook andere markten: het rendement op deze staatsobligaties is in de VS gekoppeld aan onder meer de hypotheekrente.

"Historisch dat we dit soort niveaus zien op de treasuries-markt", zegt Philip Marey, Amerika-econoom bij Rabobank. "De problemen met het coronavirus leidde al tot genoeg problemen, nu komt er nog eens olieprijsoorlog overheen. Er is daarmee toch wel paniek in de markt, die geen tijd krijgt om te herstellen."

AEX hard onderuit

Ook op de AEX is het verlies groot. De belangrijkste Nederlandse beursindicator opende liefst 7,5 procent lager. Zwaargewicht Shell ging bij opening bijna 22 procent onderuit - een enorme klap. Inmiddels is het verlies voor het oliebedrijf ietwat hersteld naar 15,2 procent om 15.30 uur.

Dezelfde klap kreeg oliedienstverlener SBM Offshore waar de daling op dat tijdstip op 15,4 procent stond. De oliesector zal nog wel even last houden van de gekelderde olieprijzen, verwacht energie-analist Hans van Cleef van ABN Amro. "De olieprijs zal nog wel langer laag blijven, tussen de 40 en 45 dollar per vat. Dat komt doordat er veel aanbod is en de voorraden oplopen", aldus Van Cleef.

Ook de andere belangrijke Europese beurzen openden diep in het rood. In Londen, Frankfurt en Parijs stonden er verliezen op de borden van rond de 6,5 procent.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van