Economie

Eindelijk oplossing gevonden voor medische dossiers Slotervaart

09 maart 2020 14:02 Aangepast: 09 maart 2020 15:39
De dossierkelder in het MC Slotervaart. Beeld © ANP

Het heeft anderhalf jaar geduurd, maar er is eindelijk duidelijkheid over wat er met de medische dossiers van het failliete Slotervaartziekenhuis gaat gebeuren. Het UMC in Utrecht gaat de komende twintig jaar de dossiers beheren.

Dat hebben de curatoren van het ziekenhuis, dat in oktober 2018 ten onder ging, bekendgemaakt. De kelder vol medische dossiers bleek een pittig probleem om op te lossen.

20 jaar bewaren

Die dossiers vol gevoelige patiëntinformatie mochten niet worden verkocht, zoals de rest van de boedel van het ziekenhuis. De gegevens mochten immers niet op straat komen te liggen.

Maar wie er dan wel voor zou moeten gaan zorgen bleef de vraag. De dossiers moeten volgens de wet namelijk minimaal twintig jaar na de laatste wijziging bewaard worden en beschikbaar blijven om te raadplegen.

Patiënten hebben zelf het recht om hun medisch dossier in te zien, maar andere zorgverleners moeten er ook in kunnen kijken als een patiënt daar expliciet toestemming voor heeft gegeven.

UMC

Uiteindelijk is het UMC dus bereid om het beheer op zich te nemen. Het ziekenhuis richt een speciaal Slotervaartloket op voor mensen die hun dossier willen opvragen. Vanaf 20 april worden de gegevens beheerd door het UMC.

Belanghebbenden, zoals voormalig patiënten van het Slotervaartziekenhuis en zorgverleners, zullen via 'verschillende wegen' geïnformeerd worden over de overdracht van de gegevens, schrijft zorgminister Bruno Bruins aan de Tweede Kamer. De Autoriteit Persoonsgegevens heeft toestemming gegeven voor de operatie.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van